Anyż, Biedrzeniec (Pimpinella anisum) 1g
Anyż biedrzeniec to roślina z wyglądu nieco podobna do natki pietruszki. Zioło to może się poszczycić bogatą historią w lecznictwie, sięgającą czasów starożytnych.
W obecnych czasach anyż znamy głównie z nalewek i innych alkoholi oraz z zastosowania w cukiernictwie.
Roślina jednoroczna wysokości ok. 50 cm o pędach wznieisonych zakończonych bladachowatymi kwiatostanami. W końcu lata rośliny wytwarzają nasiona, które zbiera się gdy zaczynają brązowieć.
Anyż uprawa:
Siew nasion w marcu-kwietniu, bezpośrednio do gruntu w rzędy co 30 cm. Wschody następują w ciągu 2 tygodni. po wschodach rośliny pozastawia się w rzędach co 5-6 cm. Najlepiej rosną na żyznej glebie w meijscu słonecznym i osłoniętym.
Anyż zastosowanie:
Anyż stosujemy w dwóch podstawowych celach: po pierwsze przy przeziębieniach - ze względu na jego działanie wykrztuślne - a po drugie przy różnego rodzaju dolegliwościom żołądkowym, dzięki właściwościom rozkurczowym.
Anyż polecany jest również w niektórych sytuacjach matkom karmiącym. Przedostaje się on z mlekiem do organizmu dziecka, zachowując pozytywne działanie.
Jak stosujemy anyż?
W przeziębieniach oraz zapaleniach dróg oddechowych zaleca się zwykle wywar z łyżeczki owoców na szklankę wody (dodajemy do tego dwie łyżeczki tymianku i/lub łyżeczkę mydlnicy lekarskiej). Następnie spożywamy po 1-2 łyżki takiego wywaru 3-4 razy dziennie.
Przy schorzeniach układu trawiennego możemy wzbogacić anyżem wywary z mięty czy rumianku (dodajemy łyżęa owoców na szklankę wody).