Agrest czerwony Hinnonmaki Rot (Ribes uva-crispa) sadzonka
Agrest jest bardzo znanym krzewem owocowych, chętnie uprawiany od lat w naszych ogrodach. W ostatnim czasie trochę wypierany na rzecz innych nowych krzewów owocowych. Jednak znowu wraca do łask- lubimy to co sprawdzone.
Agrest jest blisko spokrewniony z porzeczkami, dlatego też możemy go uprawiać z bezpośrednim sąsiedztwie z tymi krzewami. Jego naturalne siedliska występują zarówno w Europie, jak i Ameryce, Azji oraz Afryce. W przeciwieństwie do porzeczek, agrest jest krzewem z cierniami/kolcami, co utrudnia ręczne zbiory owoców.
Owoce agrestu są jednymi ze zdrowszych, obfitują w witaminy. Owoce agrestu pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu moczowego, są dobre dla skóry i pracy oczu. Zawiera sporo witaminy C, wspierającej odporność i będącej cennym antyoksydantem. Uznanym antyoksydantem jest także witamina A, której również sporo w agreście.
Odmiana Hinnonmaki Rot- Odmiana wczesna tworząca bardzo smaczne owoce o barwie czerwonej. Polecana odmiana ze względu na deserowe owoce i odporność na mączniaka agrestowego. Owocuje obficie początkiem lipca. Owoce nadają się również na przetwory ale najlepiej będą smakować zerwane prosto z krzaczka.
Agrest czerwony uprawa:
Stanowisko koniecznie słoneczne, aby owoce lepiej dojrzewały. Agrest najlepiej rośnie a co za tym idzie dobrze owocuje na glebach żyznych, które są bogate w próchnicę. Dobrze aby podłoże było spulchnione. Dobre będą gleby piaszczysto-gliniaste, średnio wilgotne. Odczyn gleby powinien być lekko kwaśny (pH 6,0-6,5). Przed sadzeniem agrestu ziemię warto przekopać z kompostem lub obornikiem. Na glebach piaszczystych niezbędne jest będzie podlewanie krzewów agrestu.
Krzewy sadzimy w rozstawie 1,0-1,5 metra od siebie, aby mogły się swobodnie rozrastać. Wierzchnią warstwę gleby wokół krzewów warto ściółkować – zapobiegnie to rozwojowi chwastów i utrzyma wilgoć w glebie. Większość odmian jest wysoce odporna na mróz. Agrest najepiej sadzić jesienią.
Agrest czerwony zastosowanie:
Owoce agrestu doskonale nadają się na przetwory: dżemy, konfitury, galaretki. Skórka owocu może być gładka bądź też pokryta włoskami.
http://muffinki.blox.pl/2011/07/Muffinki-z-jagodami.html
-
Wysokość sadzonki:
-
Pojemność doniczki:
-
Grupa roślin / Forma:
-
Siła wzrostu:
-
Docelowa wysokość:
-
Ph podłoża:
-
Rodzaj gleby:
-
Pora kwitnienia:
-
Pora owocowania:
-
Owoce:
-
Mrozoodporność: