Wczytuję dane...

Przepisy na koktajle z jarmużu.

Przychodzi taka chwila, kiedy niemal każdy z nas,  czuje ogromną potrzebę, aby oczyścić swój organizm.

Zazwyczaj najsilnieją potrzebę odczuwamy - po świętach lub hucznych urodzinach. Takie koktajle szybko wypłukają z naszego ciała to co niepotrzebne - i zastąpią to cennymi minerałami i witaminami. Pamiętajmy - w zdrowym ciele - zdrowy duch :)

Przyrządzenie koktajlu jest bardzo szybkie i łatwe. Ja dziś polecam koktajl na bazie jarmużu w różnych odsłonach:

1. Jarmuż i gruszka

      Składniki:

  • 3/4 szklanki wody
  • garść jarmużu
  • 1 gruszka
  • 1 jabłko
  • 1 czubata łyżka otrębów (ja użyłam żytnich)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Otręby zalewamy wodą na pięć minut, żeby zmiękły. Pozostałe skladniki obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Wszystko mieszamy w blenderze. I gotowe.

2.  Jarmuż, ananas i banan

      Składniki:

  • 4 plastry ananasa świeżego
  • garść porwanego jarmużu
  • 2 banany
  • 3/4 szklanki wody
 
Sposób przyrządzania  - pokrojone owoce umieszczamy w kubku , zalewamy wodą i blendujemy.
3.  Jarmuż, kiwi i jabłko 

      Składniki:

  • garść liści jarmużu
  • 1 dojrzałe kiwi
  • 1 zielone jabłko
  • 1 banan
  • sok z połowy limonki
  • 200 ml wody mineralnej
Obrane ze skórki i pokrojone owoce wrzucamy do wąskiego i wysokiego naczynia, a następnie blendujemy całość do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Jarmuż i pomarańcza

      Składniki:

  • 1 duża pomarańcza
  • pół limonki
  • łyżeczka miodu
  • garść jarmużu
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • szklanka wody

 

Wykonanie jak wyżej ;)


5. Jarmuż banan i kefir

      Składniki:

  • garść świeżego jarmużu
  • pół banana
  • 250 ml kefiru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżka masła orzechowego


Liście jarmużu dokładnie myjemy. Dodajemy banana, kefir, cynamon i masło orzechowe,a następnie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. 

6. Jarmuż i grapefruit

      Składniki:

  • 50 g liści jarmużu
  • 200 ml soku z grapefruita
  • 250 ml wody mineralnej
  • syrop klonowy do smaku

Liście jarmużu zalewamy świeżym sokiem wyciśniętym z  grapefruitów, dokładnie miksujemy. Możemy dosłodzić koktajl syropem plonowym. 

Prawda, że proste? 

Życzę sycących chwil nad zielonymi koktajlami :)

P.