Owoce borówki - jak je najlepiej wykorzystać?
Borówka amerykańska- mały, niepozorny owoc ! Ale jakże smaczny i zdrowy! Przetwory z borówki amerykańskiej – jak dżemy, konfitury czy frużeliny sprawdzą się nie tylko na kanapki.
Ojczyzną borówki amerykańskiej, jak wskazuje nazwa – jest Ameryka Północna. Owoce borówki cenione są również dzięki swoim licznym wartościom odżywczym i zdrowotnym. Jej właściwości lecznicze powinny docenić osoby, które chcą mieć sokoli wzrok. Podobno w czasie II wojny światowej brytyjscy piloci z Royal Air Force jedli borówki amerykańskie w celu poprawy widzenia w nocy.
A więc jeśli mowa o smacznych owocach podam wam kilka przepisów na borówkę nie tylko w świeżym wydaniu !
1.Ciasto ucierane z borówkami i malinami i maślaną kruszonką
Ciasto : 30 dag pszennej mąki 20 dag masła w temperaturze pokojowej 20 dag cukru opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego z cukrem (na 1/2 litra mleka) 3 jajka 1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem lub cukrem z prawdziwą wanilią) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Oraz borówki i maliny o łącznej wadze 70 dag
Kruszonka: 15 dag mąki 7 dag zimnego masła 7 dag cukru
Przygotowanie : Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Masło do ciasto i na kruszonkę pokrój na kostkę i przełóż do oddzielnych misek. Masło na ciasto zmiksuj na puszystą masę. Dodaj jajka i miksuj przez dwie minuty, aż masa będzie jednolita.Do masła z jajkami dodaj mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, budyń w proszku i pastę waniliową, dokładnie wymieszaj.Przygotuj kruszonkę: wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj masło pokrojone na kawałki, następnie drobno je posiekaj, wymieszaj i zagnieć szybko, aż uzyskasz kulę.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylej ciasto, wyrównaj wierzch. Rozsyp borówki i maliny.Na owocach rozłóż kawałki kruszonki.Ciasto wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez 40-45 minut, aż kruszonka będzie złota, a brzegi ciasta lekko ładnie brązowe.
Sok do z borówki do bezpośredniego spożycia
To przepis na sok z borówki amerykańskiej bez dodatku cukru. Wspaniały smak zapewnia mu dodatek innych owoców. Zachowuje pełnię walorów odżywczych ale przeznaczony do spożycia natychmiast po przygotowaniu.
Składniki: borówki (dowolna ilość), jabłko, gruszka lub inny owoc do smaku
Przygotowanie: borówki myjemy, przebieramy i odsączamy,miksujemy na miazgę wraz z gruszką lub jabłkiem,wyciskamy sok i dodajemy wody. Sok jest gotowy do picia!
Sok z borówek na zimę
Składniki: 1 kg borówek, 250g cukru, słoiki do wekowania
Przygotowanie: borówki myjemy, przebieramy i odsączamy, owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na całą noc do lodówki, napełniamy suche, wcześniej przygotowane i wyparzone słoiczki, zakręcamy, słoiczki gotujemy w garnku zalane wodą do 3/4 objętości przez 10 minut. Proces ten jest niezbędny, choć wpływa w pewnym stopniu na zmniejszenie zachowania składników, które posiadają owoce. Jest warunkiem przechowywania soku, który nie zepsuje się przez kilka miesięcy, odwracamy słoiki do góry dnem i pozostawiamy do przestygnięcia, przechowujemy w zacienionym i chłodnym miejscu. Sok jest bardzo wrażliwy na światło. Borówki myjemy tylko delikatnie żeby nie puściły dużo soku. Dajemy do słoiczka po pół słoiczka. Zasypujemy 3 łyżkami cukru każdy słoiczek. Zakręcamy. Każdy słoik zagotowujemy przez 10 minut i odstawiamy. Soczek pyszny na zimę, ale również dobre lekarstwo na biegunkę
Borówki amerykańskie są bogatym źródłem witaminy C i A. Ponadto zawierają związki obniżające ciśnienie krwi, regulujące pracę układu pokarmowego, poprawiające ostrość widzenia. Ale przede wszystkim wybornie smakuje. Cieszmy się właściwościami borówki amerykańskiej i sięgajmy po nią częściej.
Smoothie z borówki amerykańskiej
250 ml mleka (takiego, które lubisz i twój organizm dobrze toleruje, może być bez laktozy lub roślinne) 200 g borówek 2 łyżki brązowego cukru listki melisy do ozdoby
Przygotowanie : Borówki umyj i osącz. Do blendera wlej mleko, dodaj pozostałe borówki i cukier, blenduj do uzyskania pożądanej konsystencji. Podawaj ozdobione jagodami i listkiem melisy.
Frużelina z borówki
– 1 kg borówek – pół szklanki cukru – 1 łyżka soku z cytryny – 3/4 szklanki wody – 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Borówki myjemy, przesypujemy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 5-10 min. Dodajemy wodę i sok z cytryny i ustawiamy na gazie. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy gaz o połowę. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 3-4 łyżkami zimnej wody. Następnie wlewamy do gotujących się borówek i cały czas mieszamy ok . 1 minuty. Gotową frużelinę przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na ok. 2 godziny ( do przestygnięcia).