Wczytuję dane...

Zioła prowansalskie - sprawdzony przepis.

Zioła prowansalskie - to niezwykle aromatyczna mieszanka ziół, ciesząca się niesłabnącą popularnością na całym świecie.

Najczęściej dodajemy je do zup, sosów ziołowych, sałatek, twarogów, jajek czy mięs. Podkreślają smak i aromat potraw z grilla, potraw z ryb i drobiu.

Przyzwyczajeni do wygody - zazwyczaj kupujemy gotową mieszankę, chociaż osobiście uważam, że nie ma nic lepszego - niż przygotowywanie tego typu kompozycji - samemu.

Tym bardziej, że wszystkie zioła są już ogólnie dostępne na naszym rynku i możemy je bez problemu kupić albo w formie żywych roślinek, lub w formie półproduktów w sprawdzonych sklepach zielarskich.

Jeżeli decydujemy się na pierwszą opcję - to świetnie. Zioła trzeba będzie jednak samemu podsuszyć. 

W lato zioła mogą być suszone na świeżym powietrzu, bądź na strychu czy w szopie. W zależności od tego - czym dysponujemy.

W takich miejscach suszymy tylko wtedy, kiedy na zewnątrz panuje słoneczna i ciepła pogoda. Jeżeli za oknami deszcz - wówczas trzeba się wspomagać elektrycznymi suszarkami, ponieważ suszenie na strychu będzie trwało zbyt długo i na skutek wilgoci zioła najpewniej zaczną gnić.

Czego nam nie wolno robić? Z całą pewnością nie wolno wystawiać ich na bezpośrednie działanie promieni słonecznych, ponieważ zaczną one tracić wtedy swoją barwę. Jeżeli wystawimy na słońce te rośliny, które zawierają olejki eteryczne, to wówczas pod wpływem temperatury, olejki najzwyczajniej w świecie - wyparują. 

Liście możemy suszyć na tackach (najlepiej sporządzonych wg. następującego przepisu - na drewnianą ramkę naciągamy gazę) lub w inny wygodny dla nas sposób. Podobnie postępujemy z kwiatami.

Prawidłowo ususzone - powinny zachować naturalną barwę. W zależności od ich grubości - suszenie trwa od 1 do 3 tygodni. Ważne żeby znajdowały się one w dość przewiewnym miejscu i miały dostęp do świeżego powietrza, a nie kisiły się jedne przy drugich. 

Jeśli kupujemy w zielarni ziola już ususzone - problem suszenia mamy z głowy. 

Poniżej przedstawię listę składników, ktore będą niezbędne do przygotowania aromatycznej mieszanki. Bo zioła wystarczy tylko odpowiednio skomponowac i wymieszać... 

Składniki na zioła prowansalskie:

      zioła suszone:

  • 3 łyżki oregano
  • 3 łyżki tymianku
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki bazylii
  • 1 łyżka kwiatów lawendy
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka szałwii
  • 1 łyżka mięty

O czym musimy pamiętać? No moze nie musimy, ale powinniśmy...

Ważne, żeby nie rozcierać ziół ani przed przygotowaniem mieszanki, ani - podczas już samego mieszania składników. Jeżeli chcemy, aby ich aromat został w pełni zauważony - najlepiej, jeżeli będziemy je rozcierać zaraz przed dodaniem do potrawy. To wydobędzie z nich najistotniejsze walory. 

Nie zapominajmy też, że zioła powinny być przechowywane w szczelnych pojemnikach (słoikach, ktore można dobrze zakrecić) postawionych najlepiej w jakimś zaciemnionym miejscu. 

Myślę, że to tyle w temacie ;)

Pozdrawiam

P.