Mało znane zioła - Cząber, Estragon, Hyzop.
Mało znane zioła Cząber, Estragon, Hyzop
Zioła uprawiane w doniczce świetnie sprawdzą się w kuchni nie tylko jako przyprawy do Twoich kulinarnych dań. Swoim aromatem i pięknym wyglądem będą zdobić Twoją kuchnie jest to praktyczna roślina. W tym artykule przedstawię Ci kilka ciekawych informacji na temat Cząbru, Estragonu oraz Hyzopu.
Jak stosować Cząber?
Cząber już od wieków był znany w starożytnym Rzymie czy też w Grecji. Używano go nie tylko jako przyprawę do potraw, jego zastosowanie również po dziś można spotkać w medycynie oraz kosmetyce.
Cząber jakie ma właściwości?
Cząber dodany do potraw ma działanie łagodzące na dolegliwości wywołane przez ciężko strawne posiłki. Cząber zawiera olejki eteryczne, związki żywicowe, śluzowe, oraz związki mineralne sodu i potasu.
Cząber ma działanie antybakteryjne, przeciwbiegunkowe, łagodzi stany zapalne układu pokarmowego. Dodany do potraw ciężko strawnych np. Fasolka po bretońsku kapusta zasmażana itp. Cząber odpowiednio zabezpieczony przezimuje w naszym ogrodzie. Cząber kwitnie od lipca do października jego kwiaty zapachem przypominają macierzankę. Jeśli chcesz na dłużej zachować ten cud Bogów możesz ususzyć Cząber przycinając jego gałązki 10 cm nad ziemią. Zawiąż je i powieś w przewiewnym miejscu w temperaturze nie wyższej niż 35°
Estragon zastosowanie i właściwości:
Estragon również nie tylko ma zastosowanie w kuchni jako ziele o intensywnym aromacie i wyjątkowym smaku. Również gości w medycynie gdyż jego ekstrakty mają również właściwości antybakteryjne, grzybobójcze, przeciw zapalne. Estragon jest używany w produkcji mydeł, perfum oraz wielu innych kosmetyków. Również możesz go spotkać pod czas stosowania aromaterapii.
Rodzaje Estragonu:
Estragon wyróżnia się dwoma odmianami. Estragon Rosyjski, którego smak jest bardzo gorzki i ostrzejszy. Natomiast drugą odmianą jaką jest Estragon Francuski jest delikatniejszy, ma orzeźwiający, słodki zapach. Smakiem przypomina anyż i bazylie.
Najlepiej użyć świeżego Estragonu do swoich potraw, gdyż ususzony traci swoje walory.
Estragon jest najważniejszym ziołem w kuchni Francuskiej. Przez Francuzów jest nazywany Królem ziół.
Zastosowanie i właściwości Hyzopu lekarskiego:
Kolejnym ziołem jakie warto mieć w swojej kuchni czy też ogrodzie jest Hyzop. Hyzop na świecie jest ceniony głównie za bogactwo olejków eterycznych, garbników, soli mineralnych. Dawno wierzono, że Hyzop ma działania nie tylko lecznicze. Stosowano go do rytuałów, wierzono, że ma właściwości oczyszczające. Hyzop w medycynie jest stosowany jako środek wykrztuśny. Łagodzi schorzenia górnych i dolnych dróg oddechowych. Hyzop warto zastosować podczas przeziębienia, w czasie grypy , zapalenia płuc czy też oskrzeli. Hyzop wspomaga odporność. Ciekawostką jest to, że jego cenne walory docenił już Hipokrates przepisując go swoim pacjentom. Napar z Hyzopu pomaga w łagodzeniu bólu gardła i anginy.