Ogród wertykalny w restauracji
Restauracje to miejsce coraz chętniej odwiedzane przez zabieganych ludzi. Wybierając lokal zwracamy uwagę nie tylko na smaczne menu ale także na wystrój.
Piękne, przytulne i czyste wnętrze restauracji ma tak samo duże znaczenie jak dania które w niej serwują. Dlatego modernistycznym oraz ekologicznym rozwiązaniem jest ogród na ścianie. W ciepłe dni uwielbiamy zjeść lunch czy obiad na przy restauracyjnych ogródkach. Ale natura może może być w lokalu przez cały rok! Pionowy ogród stworzony z roślin pozwala także na oczyszczenie powietrza i redukcję lotnych zanieczyszczeń, dzięki czemu przebywanie w tego typu wnętrzach staje się zdrowsze. Przebywanie w przestrzeni wypełnionej dużą ilością żywych roślin jest relaksujące i poprawia nastrój a dania smakują lepiej.
Dobór roślin do ogrodu wertykalnego w restauracji
Ogród wertykalny w restauracji można stworzyć na właściwie na dwa sposoby. Jeden z nich to ogród typowo dekoracyjny. Najlepsze rośliny do niego to:
- Zielistka Sternberga- jest bardzo łatwą w uprawie byliną domową. Ma dekoracyjne biało lub żółto zielone liście. Zielistka usuwa w pomieszczeniu trujące substancje: formaldehyd, ksylen, toluen, amoniak.
- Epipremnum złociste- to pnącze, które przywędrowało do Polski z Wysp Salomona, znajdujących się na Pacyfiku. Ozdobne, sercowate liście epipremnum mają barwę soczyście zieloną zdobioną kremowo-żółtymi smugami, których ilość uzależniona jest od stopnia nasłonecznienia.
- Maranta 'Fascinator Tricolor' - jest rośliną doniczkową tworzącą gęsto ulistnione kępy sięgające 30 cm wysokości. Ciemna zieleń powierzchni liści przeplata się z jasną, a wzdłuż głównych nerwów biegną jaskrawo pomarańczowe, kontrastujące wzory o łukowym rysunku. Środek każdego liścia zdobiony jest dodatkowo jasnymi akcentami.
- Skrzydłokwiat - potocznie nazywany łyżeczką lub proporczykiem. Wzniesione, połyskujące liście barwy ciemno zielonej stanowią kontrastowe tło dla biało- kremowych kwiatów.
- Mini dracena- to miniaturowa wersja popularnej draceny deremeńskiej. Poprzez swoje niewielkie rozmiary doskonale nadaje się do ogrodu wertykalnego.
- Paproć Boston- odmiana boston to paprotka o liściach intensywnie zielonych, gładkich, długich. Tworzy bardzo gęste, nastroszone kępy. W ogrodzie na ścianie również przepięknie wyglądają inne odmiany paproci jak: Davallia oraz Corditas.
- Ficus pnący Variegata- to odmiana pnąca, niewielkich rozmiarów. Liście ma drobne, jajowate o barwie zielonej, zielono-białej lub zielono-żółtej. Tego figowca można formować na kształt kulki, delikatnie przycinając pędy na wiosnę.
Ogród na ścianie w restauracji można również zagaić różnymi gatunkami ziół. Jest to rozwiązanie nie tylko oryginalne i pachnące ale również użytkowe. Najlepsze zioła do ogrodu wertykalnego to gatunki: bazylii, różne odmiany oregano, rozmaryn, grzybowe zioło, pietruszka kędzierzawa, wszelkiego rodzaju mięty, tymianek, szałwia.
Akcesoria do zbudowania ogrodu wertykalnego w restauracji:
Aby stworzyć profesjonalny ogród na ścianie w lokalu gastronomicznym warto zaopatrzyć się w specjalne doniczki zwane pixelami. Są to specjalnie zaprojektowane doniczki które mają możliwość łączenia się oraz magazynowania i odprowadzenia wody. Mają one także specjalne otwory aby można było podłączyć do nich nawadnianie. Doniczki są bardzo proste w montażu. Ciekawym i praktycznym rozwiązaniem jest również system "Alu ram" który umożliwia szybkie wykonanie zielonej ściany o określonych wymiarach. Wiszące ALU RAMY mogą posiadać zintegrowany system podlewania, który sprawia, że zaaranżowany na ścianie ogród posiada kompleksowe nawodnienie wszystkich roślin. Co ważne jest to rozwiązanie mobilne.
Do takich ścian są także różnego rodzaju : kroplowniki, węże do nawadniania oraz pompy wody a także sterowniki. Wszystko to po to, aby można było założyć ogród praktycznie samoobsługowy.