Wczytuję dane...

Szpinak- jak go uprawiać i dlaczego jest zdrowy?

Szpinak

Już od przedszkola mówiono nam że szpinak to bardzo zdrowe warzywo. Dlaczego warto jeść szpinak? Oto kilka porad jak uprawiać szpinak i dlaczego ważne jest aby gościł w naszej diecie.

Danie z szpinakiem

Gdzie uprawiać szpinak?

Szpinak lubi podłoże żyzne i bogate w substancje organiczne. Przygotowując ziemię pod wysiew szpinaku koniecznie wymieszaj ją z kompostem, torfem lub przekompostowaną korą. Dobrze jest także zwapnować glebę. Ziemia dla szpinaku powinna być wilgotna i w odczynie obojętnym. Szpinak jest warzywem które dobrze rośnie w słońcu, ale w półcieniu także sobie poradzi. W zacisznym skrawku ogrodu. Jednym z najważniejszych zabiegów oprócz nawożenia jest odchwaszczenie stanowiska pod szpinak. Szpinak to roślina długiego dnia – w lecie przy bardzo gorącej i suchej pogodzie, wydaje dużo pędów kwiatostanowych i traci na wartości. Szpinak znakomicie nadaje się jako przedplon lub poplon. W trakcie wzrostu szpinaku również należy odchwaszczać ziemię wokół roślin i podlewać gdy jest sucha pogoda.

W jakich terminach wysiać szpinak?

Terminy wysiewu szpinaku są w zasadzie 3. Pierwszy termin- wiosenny- przypada na koniec marca lub początek kwietnia. Z tego terminu zbiór szpinaku przeprowadzamy w końcu kwietnia lub na początku maja. Kolejnym terminem jest początek sierpnia na zbiór jesienny w październiku i listopadzie. Ostatnim terminem jest koniec sierpnia i wrzesień. W tym okresie wysiewamy odmiany odporne na mróz, których zbiór przeprowadzimy w kwietniu następnego roku..

Uprawa szpinaku

Pamiętaj o tym, że do odpowiedniego terminu siewu należy wybrać odpowiednią odmianę. W rzędach odległych od siebie co 20 cm, na głębokość około 2 cm wysiewamy szpinak. Jeśli wysiejemy go zbyt gęsto, po wschodach trzeba go przerwać, zostawiając rośliny w odległości 5–10 cm. Szpinak zbiera się 6–8 tygodni od wysiewu ścinając wykształcone rozety liści.

Odmiany szpinaku:

1. Na zbiór wiosenny: America, Matador

2. Na zbiór jesienny: WINTERREUZENG, Olbrzym zimowy, Matador

Co zawiera szpinak i jak korzystnie wpływa na nasz organizm?

Liście szpinaku zawierają dużo witaminy C, żelaza, potasu, magnezu i kwasu foliowego. Prozdrowotne właściwości szpinaku znali już Persowie dlatego szpinak nazywany był "perskim zielem". W XI wieku szpinak przywieziony został na tereny dzisiejszej Hiszpanii i stamtąd powędrował do kolejnych krajów Europy. Szpinak zawiera także mnóstwo przeciwutleniaczy dlatego powinny go jeść osoby chore na nowotwory oraz na miażdżycę. Ważne jest to,że nawet po ugotowaniu szpinak nie traci swoich właściwości. Ponieważ warzywo to zawiera dużo magnezu, zalecany jest dla osób znerwicowanych i z dysfunkcjami układu nerwowego. Szpinak powinni jeść ludzie chorujący na migrenę. Potrawy z dodatkiem szpinaku powinny jeść dzieci i kobiety w ciąży oraz osoby z anemią. Szpinak jest bogatym źródłem żelaza i kwasu foliowego. Zawartość żelaza w liściach szpinaku jest porównywalna z mięsem wołowym. Szpinak zawiera też witaminy A, E, B6 oraz K. Witamina K pełni ważną funkcję w procesach krzepnięcia krwi, witaminy z grupy B obniżają "zły" cholesterol, a witaminy A i E opóźniają procesy starzenia się organizmu. Zaletą którą docenią Panie i Panowie na diecie, jest to,że szpinak zawiera tylko 23 kcal w 100g. Potas i witaminy z grupy B mają dodatkowo korzystny wpływ na spalanie węglowodanów i tłuszczów, co przyspiesza przemiany metaboliczne.

Nasiona odmian szpinaku