Najlepsze zioła do drinków i napojów.
Na dworze coraz cieplej, a co za tym idzie sezon grillowy i przyjęć na świeżym powietrzu rusza pełną parą. Na spotkaniach w gronie rodziny i znajomych oprócz smacznych potraw możesz zabłysnąć podając również drinki i zimne napoje z dodatkiem ziół.
Zioła jako dodatek do drinków i zimnych napojów już od dawna były wykorzystywane przez barmanów i kucharzy przyrządzających orzeźwiające dodatki do dań głównych i przekąsek. Oprócz mięty która często znajduje zastosowanie w napojach coraz większą popularnością cieszą się zioła dotąd używane tylko do potraw jak: tymianek, bazylia, szałwia, lubczyk, majeranek a także lawenda, rozmaryn i trawa cytrynowa. Hitem ostatnich lat jest także werbena zwana lipią cytrynową. Cieszy nas również to, iż wiele ziół dostępnych jest także w różnych odmianach a co za tym idzie ich smaki są bardziej różnorodne. Poza miętą pieprzową używaną w Mojito, w dobrych sklepach ogrodniczych kupić możemy bardzo owocowe w aromacie mięty jabłkową i ananasową. Rewelacją ostatniego sezonu jest mięta czekoladowa, która świetnie sprawdza się w koktajlach bazujących na ciemnych alkoholach czyli whisky, rumie i brandy. Świeże listki mięty dobrze komponują się z cydrem, ginem bądź wermutem. Także tymianki mają już swoje różne odmiany. Bazylia kojarzona jest raczej z pizzą czy pomidorkami z mozzarellą ale do drinków również można ją dodawać. Dobrze będzie się czuła w towarzystwie truskawek lub mango. Do rumu świetnie pasuje aromatyczny tymianek w połączeniu z owocami i wodą gazowaną. Jest on także oryginalną dekoracją takiego drinka czy napoju.
Kilka przepisów na aromatyczne drinki i napoje z dodatkiem ziół:
1. Drink ananasowy
0,5 l wody mineralnej, szklanka zorkruszonego lodu, świeży ananas obrany ze skóry i pokrojony w kostkę, kilka listków bazylii, miód wielokwiatowy do smaku, łyżka świeżego soku z cytryny. Włóż do blendera wszystkie składniki i zmiksuj. Można rozdrobniony napój przecedzić przez sitko i schłodzić w lodówce. Wlej do szklanek i ozdób cząstkami ananasa. Smacznego!
2. Bourbon z tymiankiem
100 ml bourbona, 50 ml mineralnej wody gazowanej, 4 gałązki świeżego tymianku, 1 łyżeczka cukru pudru,1 plaster cytryny. Do szklanki wlej Bourbon z cukrem pudrem. Dodaj gałązkę tymianku. Następnie dolej wody mineralnej i ozdób plastrem cytryny. Możesz dla schodzenia dodać kostki lodu.
3. Wódka z miętą i syropem klonowym
Do wysokich szklanek włóż garść mięty o raz wlej po łyżce syropu klonowego. Aby drink był aromatyczne rozgnieć miętę mieszadełkiem tak aby puściła soki i zaczęła pachnieć. Później wsyp kostki lodu i wlej 50 ml czystej wódki. Dolej wody mineralnej w zależności od upodobania. Wymieszaj całość aż syrop klonowy się rozpuści. Udekoruj szklanki listkami mięty.
4. Lawendowa lemoniada
W ok. 500 ml gorącej wody rozpuść 2 łyżki miodu. Dodaj 4 łyżki suszonej lawendy. Cały wywar odstaw na ok. 20 min. Później odcedź napar. Do naparu dodaj świeży sok z 2 cytryn, wymieszaj składniki i wstaw do lodówki do schłodzenia. Ciekawostka: Jeśli nie lubisz zapachu lawendy do takiej lemoniady można użyć zamiast niej : melisę, miętę, lipię cytrynową, dziką różę, koper włoski lub liście porzeczki czy maliny.
5. „Eliksir miłości” Składniki:
2 łyżki nasion lubczyku, 0,5 szklanki brandy. Zalej alkoholem( brandy) nasiona lubczyku. Odstaw na 15 min. Po takim czasie eliksir nabiera mocy. Można go pić samego lub dodawać do innych drinków czy napojów.