Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw WG
SKU: 3520
Orientacyjny czas wysyłki: 48 godzin
Koszt wysyłki od: 13.99 PLN
Producent: Toraf
Toraf

Szczaw Lyoński (Rumex acetosa) nasiona XL 100g

Szczaw Lyoński to roślina wieloletnia, na jednym miejscu nie powinna jednak pozostawić dłużej niż 3-4 lata. Odmiana wczesna, rośliny rosną szybko, tworząc dużo liści długo zachowujących wartość użytkową.

Szczaw należy do rodziny rdestowatych. Występuje w całej Europie, Azji i Afryki Północnej. Kwitnie od maja do czerwca. Liście charakteryzują się wydłużonym, strzałkowatym kształtem. W zależności od odmiany mogą mieć kolor zielony, zielonoszary lub też niebieskozielony. Kilka gatunków szczawiu rośnie u nas dziko na polach i łąkach, ale są także gatunki uprawne.

Liście szczawiu mają dużą wartość odżywczą, ponieważ są zasobne w beta-karoten, witaminę C, składniki mineralne: żelazo i wapń, a także błonnik pokarmowy. Szczaw należy do warzyw najbogatszych w beta-karoten. 100 gram listków w 80% zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tę prowitaminę. Beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni niszczy wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia. Warto pamiętać, że do jej wchłaniania potrzebny jest chociaż mały dodatek tłuszczu. Szczaw zawiera także rutynę, która uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, a także wykazuje działanie antyoksydacyjne. Oprócz tego szczaw charakteryzuje się niską wartością kaloryczną -100 g szczawiu dostarcza niewiele ponad 20 kalorii.


Szczaw Lyoński uprawa

Wysiew  nasion szczawiu do gruntu od wiosny do końca sierpnia. Siać w rzędy co 30-40cm, na głębokość 1cm. Rośnie na każdej glebie z wyjątkiem suchych piaszczystych, Zbiór można rozpocząć już ok.3 miesięcy od siewu, gdy rośliny mają 5 liści lub wiosną następnego roku i prowadzić do końca lata. Szczaw można uprawiać w gruncie i pod szkłem - uprawiany w warunkach szklarniowych ma liście znacznie drobniejsze i jaśniejsze.


Szczaw Lyoński zastosowanie

Doskonała do sporządzania zupy szczawiowej oraz jako składnik sałatek. Do spożycia przeznacza się wyłącznie lancetowate blaszki o równych brzegach, mięsiste, długości kilkunastu centymetrów i kilku centymetrów szerokości.

Kwaskowaty, orzeźwiający w smaku szczaw to świetny składnik wiosennych i letnich dań. Do celów kulinarnych wykorzystuje się młode listki szczawiu zwyczajnego lub polnego, które zbiera się wczesną wiosną. Zanim jednak trafią na talerz należy je starannie przebrać, obciąć końce i opłukać. Najbardziej popularna potrawa z dodatkiem szczawiu to oczywiście zupa szczawiowa (na ciepło lub jako chłodnik).

  • Cykl rośliny: 

    wieloletnia

  • Gramatura: 

    100 g

  • Pora kwitnienia: 

    VII-X

  • Pora siewu: 

    IV-VIII

  • Pora zbiorów: 

    1 rok VI-15 X, 2 rok IV-VIII

  • Rozstawa: 

    30-40 cm