Słonecznik ogrodowy jadalny (Helianthus annuus) nasiona 20g
Słonecznik jest rośliną jednoroczną z rodziny astrowatych. Nazwa obejmuje ok. 70 gatunków kwiatów pochodzących z kontynentu amerykańskiego.Cechą charakterystyczną dla całej grupy jest gruba i sztywna łodyga. Liście słoneczników są pojedyncze i owłosione, a kwiaty są zebrane w koszyczki. Owocem jest niełupka o owocni skórzastej, nie zrastającej się, z pojedynczym nasieniem, bez puchu kielichowego.
Słonecznik ogrodowy to roślina jednoroczna, mogąca osiągnąć wysokość nawet 2,5 m. Od zawsze kojarzony był z wiejskim ogródkiem.
Słonecznik jadalny uprawa
Słoneczniki potrzebują stanowiska silnie nasłonecznionego i najlepiej - osłoniętego od wiatru. Dobrze będą rosnąć w glebie żyznej, umiarkowanie wilgotnej, o dużej zawartości składników pokarmowych. Słoneczniki lubią wodę, ale należy je podlewać rozsądnie, ponieważ nadmiar wody może spowodować gnicie korzeni, lub poluzować ziemię i roślina się nam przewróci. Do gruntu możemy je wysiewać, kiedy jesteśmy pewni, że minęło ryzyko przymrozków.
Kiedy słonecznik zacznie dojrzewać - tylna część głowy słonecznika zmienia kolor na żółty należy zacząć ochraniać rośliny przed ptakami, wiewiórkami i innymi zwierzętami, które lubią spożywać jego nasiona.
Słonecznik jadalny zastosowanie
Słonecznik ma za zadanie ozdobić miejsce, w którym się znajduje. Uprawiany jest w ogrodach głownie ze względu na swoje piękne, dość duże kwiaty, które można podziwiać przez całe lato.
Nasiona to bogate źródło witamin A, D, E i B6. i soli mineralnych (m.in. żelazo, cynk). To znakomite pożywienie dla ptaków. Z kolei żółte języczkowate kwiaty zbiera się latem i wytwarza z nich naturalne leki (napary - parzone jak herbata) na choroby układu pokarmowego i gorączkę.