Skorzonera Duplex (Scorzonera hispanica) nasiona 3g
Skorzonera to plenne, dwuletnie warzywo, zwane również pod nazwą Wężymord czarny korzeń. Należy do rodziny astrowatych. Naturalnym obszarem jej występowania jest południowa i wschodnia Europa, oraz Azja.
Częścią jadalną skorzonery są spichrzowe korzenie. Ich długość - to zazwyczaj 30 cm. Skórka ma ciemnobrązową barwę, a znajdujący się wewnątrz miąższ jest biały. Zawiera on kwas mlekowy, a w smaku przypomina szparagi. Jest sycący i nie posiada włókien. Do zbioru nadają się od połowy - do końca października. Liście są długie, zielone i lancetowate. W drugim roku uprawy pojawiają się duże żółte kwiaty.
Skorzonera uprawa
Nasiona skorzonery najlepiej wysiewać od razu, bezpośrednio do gruntu od polowy marca do początku kwietnia, w rzędzie co 30 cm. Nasiona kiełkują po 2-3 tygodniach. Skorzonera lubi obfite podlewanie. Najlepsza będzie dla niej gleba spulchniona i próchniczna. Zbiory należy przeprowadzać późną jesienią, kiedy jej liście zżółkną i zaczną opadać.
Skorzonera zastosowanie
Skorzonera jest źródłem cennych witamin i minerałów. Zawiera sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten, witaminy : E, B1, B2, C oraz kwas nikotynowy. Niegdyś był stosowana jako lekarstwo na ukąszenia żmij. Dzięki zawartości inuliny jest stosowana jako słodzik przez chorych na cukrzycę. Wartości odżywcze zawarte w czarnym korzeniu pomagają w chorobach układu pokarmowego, ułatwiają trawienie, regulują pracę żołądka. Ma również szerokie zastosowanie w kuchni francuskiej.