Rzeżucha (Lepidium sativum) nasiona XXL 500g
Młode rośliny spożywane w okresie zimowo-wiosennym są bogatym źródłem witamin i soli mineralnych. Rzeżucha ma właściwości zdrowotne i kosmetyczne. Jest źródłem potrzebnych naszemu organizmowi witamin - zwłaszcza witaminy C - i mikroelementów. Dawniej rzeżucha stosowana była przy owrzodzeniach skóry i pasożytach jelit, ponadto dezynfekowano nią jamę ustną i przewód pokarmowy.
Rzeżucha ma właściwości zdrowotne i kosmetyczne. Jest źródłem potrzebnych naszemu organizmowi witamin - zwłaszcza witaminy C - i mikroelementów. Dawniej rzeżucha stosowana była przy owrzodzeniach skóry i pasożytach jelit, ponadto dezynfekowano nią jamę ustną i przewód pokarmowy.
Rzeżucha uprawa
Przez cały rok nasiona można wysiewać w mieszkaniu, do doniczek lub pojemników, na 3-5 cm warstwie ziemi lub kilku warstwach ligniny. Moczenie nasion przed siewem, w wodzie przez okres 24 godzin, przyspiesza wschody. Przez cały okres uprawy należy dbać o wysoką wilgotność podłoża.
Rzeżucha zastosowanie
Młode rośliny spożywane w okresie zimowo - wiosennym są bogatym źródłem witamin i soli mineralnych. Idealny dodatek do kanapek oraz potraw obiadowych