Rzepa jadalna Snowball (Brassica rapa var. rapa) nasiona 5g
Rzepa jadalna należy do rodziny kapustowatych. Jest rośliną dwuletnią, korzeniową. Już w pierwszym roku uprawy tworzy kuliste, wydłużone lub spłaszczone zgrubienie. nadające się do spożycia. Dolna część zwykle ma jasną barwę , natomiast górna - w zalezności od odmiany - jest czerwona, ciemnoczerwona lub prawie czarna. Rzepa w smaku bardzo przypomina rzodkiewkę. Jej pędy są sztywne, wzniesione i rozgalęzione. Dolne liście są owłosione i zielone, natomiast górne - ząbkowate i sine. Drobne złocisto-żółte kwiaty są niepozorne i samopylne.
Rzepa Snowball to odmiana o jasnych - niemal śnieżnobiałych zgrubieniach. Zaliczana jest do odmian umiarkowanie wczesnych. Średnica jadalnych zgrubień wynosi około 5 cm. Mają one kulisty, ciągnący się ku dołowi kształt. Odmiana wyjątkowo odporna na chłody.
Rzepa jadalna Snowball uprawa
Rzepę najlepiej uprawiać na stanowisku słonecznym lub ewentualnie pół cienistym, w niezakwaszonych lekkich glebach o umiarkowanej wilgoci. Rzepę z nasion wysiewa się w lipcu bezpośrednio do gruntu, w rzędy co 20 cm. Nasiona kiełkują już w temperaturze 2-3'C. Podczas wzrostu możemy ją dokarmiać kompostem bądź obornikiem. Rzepa jest najsmaczniejsza, gdy szybko rośnie i jest zbierana młoda.
Rzepa jadalna Snowall zastosowanie
Rzepa jest symbolem zdrowia i siły. To niskokaloryczne warzywo znane jest już od czasów starożytnych. Stanowi istotną skarbnicę witamin i soli mineralnych. Zawiera potas, wapno, magnez, żelazo, cynk i fosfor.
Świeży sok z rzepy działa zbawiennie na układ pokarmowy, wspomaga układ krążenia i łagodzi suchy kaszel. Łagodzi stany zapalne gardła.
Sałatka z rzepy:
- biała rzepa - 1 sztuka
- koperek - 2 sztuki
- cebula średnia - 1 sztuka
- ogórki kiszone - 2 sztuki
- jabłko
- sól, pieprz, cukier
- 2 łyżki oleju
- sok z cytryny
Rzepę zetrzeć na grubej tarce, jabłko i ogórka pokroić w kosteczkę ,cebulę drobno posiekać , dodać olej, sok z cytryny i wymieszać. Doprawić do smaku solą , pieprzem i cukrem i sałatka gotowa,
Smacznego!