Rzepa jadalna Golden Ball (Brassica rapa var. rapa) nasiona 5 g
Rzepa jadalna należy do rodziny kapustowatych. Jest rośliną dwuletnią, korzeniową. Już w pierwszym roku uprawy tworzy kuliste, wydłużone lub spłaszczone zgrubienie. nadające się do spożycia. Dolna część zwykle ma jasną barwę, natomiast górna - w zależności od odmiany - jest czerwona, ciemnoczerwona lub prawie czarna. Rzepa w smaku bardzo przypomina rzodkiewkę. Jej pędy są sztywne, wzniesione i rozgałęzione. Dolne liście są owłosione i zielone, natomiast górne - ząbkowate i sine. Drobne złocisto-żółte kwiaty są niepozorne i samopylne.
Rzepa Golden Ball posiada żółtą skórkę i miąższ. Jest uprawą średnio-późną, przeznaczoną do uprawy na jesienny zbiór.
Rzepa jadalna Golden Ball uprawa
Rzepę najlepiej uprawiać na stanowisku słonecznym lub ewentualnie pół cienistym, w niezakwaszonych lekkich glebach o umiarkowanej wilgoci. Rzepę z nasion wysiewa się w lipcu bezpośrednio do gruntu, w rzędy co 20 cm. Nasiona kiełkują już w temperaturze 2-3'C. Podczas wzrostu możemy ją dokarmiać kompostem bądź obornikiem. Rzepa jest najsmaczniejsza, gdy szybko rośnie i jest zbierana młoda.
Rzepa jadalna Golden Ball zastosowanie
Rzepa jest symbolem zdrowia i siły. To niskokaloryczne warzywo znane jest już od czasów starożytnych. Stanowi istotną skarbnicę witamin i soli mineralnych. Zawiera potas, wapno, magnez, żelazo, cynk i fosfor.
Świeży sok z rzepy działa zbawiennie na układ pokarmowy, wspomaga układ krążenia i łagodzi suchy kaszel. Łagodzi stany zapalne gardła.