Rukola (Rucola selvatica ) Sadzonka
Rokietta siewna zwana z włoskiego rukolą jest warzywem z rodziny kapustowatych. Rośnie dziko głównie w basenie morza Śródziemnego i Czarnego. W Polsce znana byla już przed wojną, teraz wraca na nasze stoły i jest coraz bardziej popularna. Przypomina sałatę, ale nią nie jest- należy do tej samej grupy warzyw co brokuły czy brukselka. Ma bardzo ciekawy smak- pikantny, intensywny. Ze względu na któtki okres wegetacji można ją uprawiać kilka razy w sezonie.
Rukola to wspaniała alternatywa dla osób które lubią intensywne nowe smaki i którym znudziła się zwykła sałata masłowa na kanapce. A im więcej "zieleniny" w naszej diecie tym lepiej.
Rukola uprawa:
Można ją z powodzeniem uprawiać w naszym klimacie, nie tylko w ogrodzie czy na działce, ale także na parapecie - np. w postaci młodych listków (baby leaf) czy na balkonie. Rukola jest mało wymagająca, ale nie lubi przesuszenia, dlatego należy pamiętać o odpowiednim podlewaniu. Liście ścinamy całymi rozetami zostawiając korzenie z których mogą wyrosnąć następne liście. Lubi stanowiska ciepłe, ale nie w pełni słoneczne - lekko ocienione. Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna o odczynie zbliżonym do obojętnego.
Rukola zastosowanie:
Rukola na pewno jest polecana dla kobiet a szczególnie kobiet w ciąży ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego. Do tego jest bogata wapń, żelazo i magnez. Działa też bakteriobójczo.
Można ją dodawać na kanapki, do sałatek- jako że włosi ją uwielbiają świetnie pasuje z włoskimi produktami- np. szynką parmeńska, parmezanem czy suszonymi pomidorami. Można ją także dodawać do dań na ciepło- makaronów, pizzy. Wspaniale komponuje się także z serami (najlepiej pleśniowymi). Z nasion rukoli wytwarza się aromatyczny olej.