Por Carentan 3 (Allium porrum) nasiona 1g
Por to warzywa z podgatunku czosnkowatych pochodzące Azji. Jest znane i cenione na całym świecie od bardzo dawna- to jedno z najstarszych warzyw, prawdopodobnie znane było już w czasach prehistorycznych. Pora można spożywać na surowo, ugotować, udusić i usmażyć. Przez długi czas był traktowany jako pokarm dla ubogich ale z czasem zyskał na popularności także w wykwintnej kuchni i na stołach arystokracji.
Por Carentan 3 to bardzo plenna odmiana, która nie ma problemu z zimowaniem w gruncie. Zimując - nie traci swoich wartości odżywczych. Jest to odmiana odporna na choroby. Łodygi są średnio długie - osiągają wysokość maksymalnie do 20 cm .
Por Carentan 3 uprawa
Por nie ma dużych cieplnych wymagań i wykiełkuje już w temperaturze 3-4 °C, ale optymalne warunki są przy 15°C. Nasiona pora wysiewamy na początku marca do skrzynek, na palety pod osłonami lub na początku kwietnia prosto do gruntu. Do gruntu wysadzamy małe pory w kwietniu/maju w rozstawie 30-50x15-20 cm, na głębokość 2/3 długości rośliny. Jak większość warzyw potrzebuje gleby żyznej, próchniczej, zasobnej w wodę, głęboko uprawionej. Do nawożenia wszelkich warzyw polecamy nawozy organiczne, humusowe np. Bio Złoto. Posiłkujmy się także kompostem, dobrze rozłożony kompost dostarcza roślinom bezpiecznych dawek składników mineralnych oraz wzbogaca glebę w próchnicę, która lepiej magazynuje wodę.
Por Carentan 3 zastosowanie
Por to popularne warzywo, obecne w każdej kuchni. Doskonale sprawdza jako składnik zup, surówek, można je również spożywać gotowane podobnie jak szparagi i kalafiory. Część biała pora jest bardziej delikatna im bardziej zielone liście tym pikantniejszy smak. Zielone części które często odcinamy są także bardzo smaczne a przede wszystkim zawierają wiele cennych witamin i mikroelementów. Pory posiadają wszechstronne działanie lecznicze. Zalecany w anemii, przy kamicy nerkowej, zapaleniu pęcherza jako okłady na ropnie. Działa antyseptycznie i wzmacniająco na nasz organizm. Już Hipokrates leczył porem wiele przypadłości.