Wyka Jara - Poplon - Zielony nawóz - 1000 g
Nawozy zielone - są to rośliny, które uprawiamy tylko i wyłącznie w celu przekopania z glebą. W ten sposób przekopane rośliny stają się źródłem substancji organicznej, która rozkładając się dostarczy glebie próchnicy i składników mineralnych. W ciągu tylko jednego sezonu - nawóz zielony wprowadza do gleby od 8 do 12 gramów azotu na metr kwadratowy. Sposób jest zdecydowanie łatwiejszy i szybszy niż stosowanie kompostu czy trudno obecnie dostępnego obornika.
Jeżeli masz w ogrodzie zbitą i mało urodzajną glebę - może warto zastanowić się nad wzbogaceniem jej w substancje odżywcze poprzez uprawę poplonów. Sposób, który zostal już dawno temu sprawdzony na szeroką skalę przez rolników - sprawdzi się również na mniejszej przestrzeni. Na działkach można wysiewać nawozy zielone jako przed lub poplony - przed uprawą warzyw lub tuż po niej. Nie każda roślina nadaje się do zastosowania jako nawóz zielony. Wysiewa się tylko te gatunki, ktore mają krótki okres kiełkowania i które w krótkim czasie wytwarzają duże ilości masy zielonej. Jeżeli więc pozostały nam już puste grządki po warzywach, nie pozwólmy, żeby miejsce po nich zarosło chwastami. Lato to znakomity czas na posadzenie roślin, które będą nam dbały o glebę i ją użyźniały. Gdy nasiona wzejdą, pozwalamy siewkom rosnąć przez kilka tygodni, po czym przekopujemy je wraz z łodygami i liśćmi. Musimy to zrobić, zanim rośliny zawiążą nasiona, a ich pędy zbyt mocno stwardnieją.
Rośliny poplonowe uprawiane są pomiędzy dwoma głównymi plonami. Ich działanie na przyszłe zbiory - staje się coraz bardziej doceniane. Kiedyś poplony były uprawiane głównie jako pasza dla zwierząt. Obecnie - kładzie się nacisk na ich działanie wzbogacające glebę w skladniki mineralne - głównie w azot. Oprócz tego poplony chronią glebę zarówno przed nadmiernym wysuszaniem jak i zbyt intensywną wilgocią. Zapobiegają rozrastaniu się chwastów. Współtworzą w glebie próchnicę co ma z kolei wpływ na zwiększenie jej zdolności w kwestii gromadzenia wody. Rozbudowany system korzeniowy znakomicie spulchnia glebę i pomaga wydobyć cenne skladniki mineralne z jej głębszych warstw. Warto pamietać, że gleba pozbawiona "okrycia" ulega degradacji.
Rośliny dobieramy też do rodzaju gleby, którą chcemy w ten sposób uszlachetnić:
- gleby lekkie: łubin żółty, seradela, wyka kosmata (ozima), facelia błękitna, gorczyca biała,
- gleby średnie: łubin żółty i wąskolistny (niebieski), peluszka (groch pastewny), wyka kosmata,
- gleby ciężkie: bobik, peluszka, wyka siewna, wyka kosmata, rzepak jary i ozimy.
Aby poplony spełniły swoje fukcje, należy dobrać odpowiednie rośliny zarówno do posiadanej gleby jak i do warunków klimatycznych.
Poplony wysiewany na glebach przeznaczonych pod uprawę takich roślin jak zboża jare, buraki cukrowe, ziemniaki czy kukurydzę.
Wyka Jara - jest typową przedstawicielką gatunku motylkowatych. Może być uprawiana na terenie całego kraju. Jest rośliną jednoroczną dorastająca do wysokości 40-80 cm. Łodyga wyki jest wiotka i ma tendencje do kładzenia się. Można ją wysiewać od poczatku kwietnia aż do początku sierpnia. Wyka powinna być uprawiana na glebach żyznych, dobrze wilgotnych. Na jednym miejscu można ją uprawiać co 4 lata. Kwiaty na krótkich szypułkach zebrane sa najczęściej po 2 sztuki i mają fioletowo-czerwoną barwę. Nasiona wysiewa się na głębokości 2- 6 cm. Roślina dobrze znosi wiosenne przymrozki, ale tylko do -5 stopni. Niższa temperatura może ją już przemrozić.
Wyka jest uprawiana głównie na zieloną paszę, często w mieszankach z roślinami zbożowymi. Daje wysokowartościową i delikatną paszę zieloną ponieważ charakteryzuje się cienkimi łodygami i dużą ilością drobnych liści.