Pietruszka naciowa Gigante d' Italia Petroselinum crispum
Odmiana o gładkich aromatycznych, bogatych w witaminy liściach. Rośliny obficie ulistnione, odporna na niskie temperatury - mogą zimować w gruncie. Młode rośliny można przesadzać. Pietruszka naciowa jest, bowiem bogata w prowitaminę A oraz żelazo i wit. C, wit. B1, B2, B6 oraz zawiera sól, potas, magnez, wapń, miedź, fosfor, karoten. Poza tym, że to smaczne warzywo to jest też pietruszka uważana za roślinę leczniczą, polecaną w przypadku ostrych i przewlekłych zapaleń pęcherza moczowego i dróg moczowych. Ma dobry wpływ na czynności skóry i układu trawiennego, uszczelnia naczynia krwionośne, pomaga leczyć anemię, choroby wątroby i woreczka żółciowego. Kiedyś świeżo roztarta pietruszkę przykładano do wrzodów i miejsc ukłucia owadów. Jedno jest pewne, rzucie liści pietruszki likwiduje przykry zapach z ust.
Pietruszka naciowa Gigante d' Italia uprawa
Wysiew przez cały rok w domu lub w ogrodzie od marca do końca lipca w rzędy co 20-30cm. Nasiona wysiewać na głębokość 1-2cm. Wschody następują po ok 3 tygodniach.
Pietruszka naciowa Gigante d' Italia zastosowanie
Jest uprawiana jako warzywo (spożywany jest tylko korzeń) , a także dla olejku używanego w lecznictwie.Użytkowana jest najczęściej jako składnik zup, wchodzi w skład tzw. włoszczyzny Nać pietruszki zawiera bardzo dużo prowitaminy A. Korzystne jest także równoczesne występowanie żelaza i witaminy C. Zawiera dużo chlorofilu.Dużo związków mineralnych występuje w korzeniach a jeszcze więcej w nasionach. Silnie pachnące liście pietruszki służą do przyprawiania wielu potraw