Pietruszka korzeniowa Ołomuńcka (Petroselinum crispum) nasiona 5g
Pietruszka korzeniowa ma jadalny korzeń oraz liście podczas gdy pietruszki naciowe mają tylko jadalne listki. Jest rośliną dwuletnią i zalicza się ją do rodziny roślin selerowatych. Ale raczej uprawia się ją w formie rośliny jednorocznej dla cennego korzenia właśnie. Korzeń to skarbnica witamin, błonnika, kwasu foliowego. Działa przeciwzapalnie, moczopędnie, pobudzi nasz apetyt i ułatwi trawienie.
Pietruszka Ołomuńcka to odmiana o dorodnych pojedynczych korzeniach, bez tendencji do rozdwajania się. Ich średnia długość to 20 - 25 cm. Skórka jest gładka i jasna a miąższ - kremowy i bardzo aromatyczny. Wyjątkowo odporna na niekorzystne warunki atmosferyczne i bardzo dobrze znosząca przechowywanie. Od momentu wysiania - do zbioru - pietruszka potrzebuje od 180 do 200 dni.
Pietruszka korzeniowa Ołomuńcka uprawa
Pietruszka ma podobne wymagania jak inne rośliny korzeniowe typu marchew. Należy zapewnić jej lekka i przepuszczalną glebę. W ciężkim podłożu korzenie mogą się deformować. Stanowisko dla pietruszki musi być jasne, jest bardzo wytrzymała na niskie temperatury, bardziej niż marchewka, co sprawia że jest prostym w uprawie warzywem. Zwykle wysiewa się ją w terminie marcu/kwietniu a zbiór korzeni przypada na październik-listopad. Korzenie późnych odmian dobrze zimują w gruncie. Rozstaw sadzenia powinien wynosić 20x50 cm.
W przypadku tej odmiany można zastosować też wysiew ozimy w listopadzie i grudniu.
Pietruszka korzeniowa Ołomuńcka zastosowanie
Ma szerokie zastosowanie jest uprawiana na warzywo, roślina lecznicza, surowiec zielarski. Jest jednym z głównych składników włoszczyzny a jej wykorzystanie w sztuce kulinarnej nie ma ograniczeń. Pietruszka korzeniowa to podstawa m.in zup, sałatek jarzynowych. Bez niej nie wyobrażamy sobie wielu dań. Taka pietruszka wyhodowana we własnym ogródku będzie smakowała jeszcze lepiej a co najważniejsze będzie ekologiczna.