Pasternak półdługi biały (Pastinaca sativa) nasiona 500g
Pasternak to dwuletnia roślina jadalna należąca do rodziny selerowatych. Naturalnym obszarem, w którym pasternak występuje jest Europa, Turcja i Kaukaz. Z wyglądu przypomina pietruszkę, ale jego smak jest zbliżony do marchewki i chociaż jest od niej zdecydowanie mniej popularny, to ma 3x więcej wartości odżywczych niż ona. Do XVIII wieku był w Polsce jedną z podstawowych jarzyn. Później zastąpiły go ziemniaki i włoszczyzna.
Pasternak w pierwszym roku od zasiania wytwarza się rozeta pierzastodzielnych liści, a w drugim - pojawiają się pędy kwiatowe mogące osiągnąć 1 m wysokości. Częścią podziemną pasternaku jest korzeń o słodkawym smaku o długości 20-40 cm. Jego skórka jest szarawo-biała. Pasternak kwitnie na żółto i zawiązuje nasiona, jakimi są rozłupki podobne wyglądem do kminku. Jest obcopylna i miododajna, przez co chętnie zapylana przez owady
Pasternak półdługi biały uprawa
Pasternak należy do roślin łatwych w uprawie. Najlepiej odnajdzie się od w glebach żyznych, przepuszczalnych i umiarkowanie wilgotnych. Jest odporny na niskie temperatury i można go wysiewać bezpośrednio do gruntu bardzo wczesną wiosną. Nasiona kiełkują po 2-3 tygodniach. Pięlegnacja pasternaku jest do złudzenia podobna do uprawy marchwi, czy pietruszki.
Pasternak półdługi biały zastosowanie
Pasternak jest źródłem białka, węglowodanów, witaminy C, żelaza, potasu, fosforu i witamin z Grupy B. Ma właściwości moczopędne i odtruwające. Korzystnie wpływa na pracę nerek,pęcherz i reumatyzm. Reguluje pracę serca i działa uspokajająco.
W kuchni - można go przyrządzić na jarzynę albo dodać do zupy warzywnej. Doskonale zastępuje w potrawach ziemniaki. Można go używać do sałatek, na słodko - karmelizowanego z miodem, oraz jako składnik wegetariańskich pasztetów i past.