Papryka półostra, wczesna Rokita (Capsicum annuum) 0,15g
Ojczyzną papryki jest Ameryka Południowa. Już 2000 lat temu uprawiali ją Peruwiańczycy. Do Europy trafiła zaś za sprawą Krzysztofa Kolumba, który przywiózł ją z jednej ze swych zamorskich wypraw. Obecnie najwięcej papryki uprawia się w Grecji, Hiszpanii i oczywiście na Węgrzech. To właśnie ten kraj uznawany jest przez wszystkich za europejską stolicę papryki i to tutaj jest ona główną przyprawą dodawaną niemal do każdej potrawy. Papryka Rokita to odmiana wczesna o wyjątkowo długich lekko ostrych owocach. Ich przeciętna długość to 12-16 cm. Nadaje się do uprawy zarówno w tunelach jak i w gruncie. idealnie nadaje się na przetwory.
Papryka półostra Rokita zastosowanie:
Papryka jest używana właściwie w każdej kuchni świata. Najwięcej jednak spożywają jej Węgrzy, Hiszpanie i Meksykanie. Ogromną jej zaletą jest wszechstronność – można przygotowywać ją na wiele sposobów. Wyśmienicie smakuje podawana na surowo w sałatkach, jako przekąska do kanapki, czy dodatek do różnych potraw, mający nadać im pikantności. Ale jeść ją można również na ciepło, np. gotowaną, pieczoną lub grillowaną z mięsnym farszem. Wyśmienicie sprawdza się w przetworach. Marynowana w occie, z dodatkiem pieprzu i młodej cebulki zdetronizować może niejedną surówkę podaną do niedzielnego obiadu.
Papryka półostra, wczesna Rokita uprawa:
Wysiew nasiona w marcu do skrzynek lub na palety pod osłonami. W temp. 18-20 stopni wschody następują po 10-14 dniach. Siewki w fazie jednej pary liści pikować do doniczek o średnicy 7-8 cm lub na palety o otworach średnicy 6 cm. Do gruntu sadzić w drugiej połowie maja w rozstawie 40x40 cm. Uprawiać na żyznej, wilgotnej, dobrze nagrzewającej się glebie, w stanowisku słonecznym.