Okra - Ketmia jadalna Burgundy (Hibiscus esculentus) nasiona 2g
Okra jest ciepłolubną, jednoroczną rośliną jadalną. Pochodzi prawdopodobnie z Afryki lub Indii i uprawiana jest głownie na terenach tropikalnych. Ketmia zwyczajna należy do rodziny Malvaceae. Znana jest również pod innymi nazwami - Bamija, Gombe czy Bhindi. Może osiągnąć 1 m wysokości. Z kątów dużych, dłoniastych liści wyrastają latem żółte kwiaty z czerwonymi kropkami. Częścią jadalną okry są owoce. Najlepiej rośnie w towarzystwie ogórków i melonów.
Ketmia Burgundy - charakteryzuje się czerwonymi owocami w postaci 30 cm torebek.
Okra - Ketmia jadalna Burgundy uprawa
Ketmia jadalna idealnie odnajdzie się na ciepłych, słonecznych i osłoniętych od wiatru stanowiskach. Nadaje się do uprawy w szklarniach, tunelach czy na balkonach. Nasiona wysiewa się końcem lutego i w ciągu marca w małych doniczkach i należy im zapewnić najlepszą temperaturę, najlepiej powyżej 20 stopni Celsjusza. Pod koniec maja, kiedy nie grożą nam już chwilowe spadki temperatur możemy przesadzać ją na stanowiska stałe, do gleby piaszczystej, próchnicznej i przepuszczalnej.
Okra - Ketmia jadalna Burgundy zastosowanie
Owoce Okry Burgundy są czerwone i podłoże, i wyglądem przypominają troszkę papryczki chilli. Pokrywa je delikatny meszek. Do spożycia zazwyczaj używa się niedojrzałych, miękkich owoców. Można je piec, smażyć, dusić czy grilować. Nasiona okry zawierają zdrowe oleje nienasycone takie jak kwas oleinowy typu omega-9 oraz kwas linolowy typu omega-6. Okra jest dietetyczna, ma niską wartość energetyczną, zawiera wiele witamin, w tym wysoką zawartość witaminy C, witaminy B, witaminę A, kwas foliowy. Zawiera również magnez, wapń, żelazo, mangan, potas, białka i węglowodany. Ma korzystne działanie na przewód pokarmowy.