Kard 'Bianco avorio' biały (Cynara cardunculus) 1g
Kard to roślina, która wyglądem i wymaganiami jest bardzo zbliżona do karczocha. Dlatego też często nazywany jest karczochem hiszpańskim. Pochodzi z obszarów rejonu Cypru, Turcji, Wysp Kanaryjskich i Afryki Północnej. W polskim klimacie uprawiany jest jako roślina jednoroczna. Część jadalną kardu stanowią kłącza, grube ogonki liściowe oraz centralne nerwy liści. Łodyga Kardu jest długa, prosta i owłosiona. Dorasta do wysokości 60–180 cm.
Kard Bianco avorio uprawa
Nasiona przeznaczone do wykonania rozsady siejemy do doniczek lub skrzyneczek w lutym lub na początku marca. Produkcja rozsady zajmuje około 10 tygodni, sadzimy ją do gruntu po zahartowaniu, w drugiej połowie maja, w specjalnie przygotowane dołki.Między poszczególnymi dołkami zachowujemy odległość 100x100 cm, dołki powinny mieć średnicę około 30 cm i sięgać na głębokość 20-25 cm.
Nie należy uprawiać karda po fasoli, ani wcześniej niż 4 lata po sobie samym lub po karczochu. Ponieważ jest uprawiany w dużej rozstawie, można wysiać na plantacji śródplon (ogórek, rzodkiewkę, sałaty).
Kard Bianco avorio zastosowanie
Kard posiada walory dekoracyjne, a jego kwiaty po ścięciu mogą być używane do tworzenia suchych bukietów. W kuchni - ma podobne zastosowanie jak seler - mięsiste grube ogonki liściowe - mogą być spożywane zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu.