Karczoch Gros Vert de Laon (Cynara scolymus) nasiona 1g
Karczoch to roślina wieloletnia, która należy do rodziny astrowatych. Ze względu na nasz klimat uprawiany jest jako roślina jednoroczna. Naturalnym obszarem jej występowania jest rejon Morza Śródziemnego. Karczochy są niskokaloryczne - w 100 g zawiera tylko 47 kcal. więc idealnie nadają się do uzupełniania diety osób dbających o swoją sylwetkę. Ponadto Karczochy zawierają cynaryny i inuliny – substancje, które poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego i stymulują procesy metaboliczne. W Polsce karczochy ciągle jeszcze uprawiane są dość sporadycznie. Wyglądem przypominają gigantyczny oset. Karczochy mogą dorosnąć do wysokości 2 m, tworząc przy tym rozłożystą rozetę z zielonymi liśćmi, na szczycie której znajdują się piękne fioletowo - niebieskie kwiaty.
Karczoch Gros Vert de Laon uprawa
Karczochy najlepiej wysiewać wczesną wiosną (około marca) do skrzynek z ziemią torfową, które umieszczamy w ciepłym i jasnym pomieszczeniu. Najlepsza temperatura to taka, która będzie wynosiła około 20 stopni. Kiedy nasiona zaczną wschodzić , należy je poprzerywać i zostawić tylko najsilniejsze rośliny. Aby nie czekać zbyt długo na wzejście nasion, należy je wcześniej podkiełkować lub namoczyć w wodzie. Podrośnięte karczochy przesadza się do gleb żyznych, próchnicznych w odstępie 1-1,5 m od siebie. Owocują od sierpnia do października.
Karczoch Gros Vert de Laon zastosowanie
Przygotowując karczocha, należy pozbawić go zewnętrznych stwardniałych łusek i mięsistych okryw kwiatostanu, by dotrzeć do jadalnej części główki kwiatu.
Przepis na sałatkę z bobu i karczochów
Składniki dla 4-6 osób:
- 3 duże lub 6 mniejszych karczochów
- 1,5 kg bobu
- 70 g rukoli
- 80 g miękkiego serka koziego
- świeżo zmielony pieprz, sól
Sos:
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- sól
Sposób przygotowania:
Od karczochów najpierw musimy odciąć łodygi, a pąki pokroić na połówki lub na ćwiartki. Gotujemy je przez chwilę we wrzącej osolonej wodzie, po czym odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Bób płuczemy, zalewamy wodą i trzymamy na ogniu 4-5 min od zagotowania, po czym również studzimy . Warzywa wkładamy do głębokiej miseczki, dodajemy rukolę i kozi ser pokrojony w duże kawałki. Z podanych składników robimy sos i polewamy nim sałatkę. Na koniec oprószamy ją świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z bułką paryską.
Smacznego !