Jarmuż niski Dwarf Green Curled (Acephala var. sabellica) nasiona 1g
Jarmuż to dwuletnia odmiana kapusty warzywnej. Tak jak kalafior czy brokuł jest znana tylko z uprawy i nie występuje w na stanowiskach naturalnych. To bardzo stare warzywo uprawiane od starożytności również w formie rośliny ozdobnej. A do średniowiecza jarmuż był jednym z najpopularniejszych warzyw w Europie. Wytwarza rozetę kędzierzawych liści. Ma silnie rozbudowany system korzeniowy co ułatwia pobieranie wody. Liście jarmużu w zależności od odmiany mogą być jasnozielone, ciemnozielone lub fioletowe. Mało doceniane warzywo a to błąd - jeżeli mamy działkę lub ogród na pewno warto jarmuż uprawiać. Tym bardziej, że nie jest łatwym do kupienia warzywem w naszych sklepach.
Jarmuż Dwarf Green Curled to niska około 20 cm odmiana jarmużu. Wegetacja trwa od 100 do 110 dni. Stanowi dobry poplon po warzywach wcześniejszych. Można go z powodzeniem uprawiać w donicach.
Jarmuż Dwarf Green Curled uprawa
To warzywo proste w uprawie, toleruje prawie wszystkie typy gleb, woli chłodniejszy klimat. Należy tylko unikać miejsca po innych roślinach kapustowatych. Jest mrozoodporny. Do tego jest odporny na szkodniki i choroby innych warzyw z rodziny kapustowatych. Zbiory jarmużu możemy mieć już po ok. 120 dniach od wysadzania do gruntu. Ta odmiana dorasta do 40-60 cm. Nasiona jarmużu wysiewamy od kwietnia do połowy czerwca na rozsadniku. Rozsadę w fazie 3-4 liści sadzić do gruntu w rozstawie 50x40-50 cm.
Do nawożenia wszelkich warzyw polecamy nawozy organiczne, humusowe np. Bio Złoto. Posiłkujmy się także kompostem, dobrze rozłożony kompost dostarcza roślinom bezpiecznych dawek składników mineralnych oraz wzbogaca glebę w próchnicę, która lepiej magazynuje wodę.
Jarmuż Dwarf Green Curled zastosowanie
To pożywne warzywo zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, ma właściwości przeciwzapalne. Tak ja brokuły ma również w sobie związki które działają przeciwrakowo. Dodatkowo bogaty jest w żelazo, wapń, witaminę K. W Japonii wytwarza się z niego popularne suplementy diety- najczęściej w postaci soków. Obecny jest także w tradycyjnej kuchni holenderskiej, brazylijskiej czy portugalskiej. Polecany jest także w żywieniu dzieci.
Po przemarznięciu liście jarmużu są delikatniejsze - tracą goryczkę- więc dobrze zbierać go po pierwszych przymrozkach. Można go dodawać do sałatek, jako dodatek do dań zamiast szpinaku, makaronów. Możemy też wykonać z niego jarmużowe pesto lub zdrowy witalny koktajl. Jeżeli lubimy eksperymentować w kuchni to warzywo świetnie się do tego nada. Najlepiej gotować go na parze a upieczone w piekarniku liście dadzą nam zdrowe i oryginalne chipsy.