Herbata chińska (Camellia sinesis) nasiona 5 szt.
Herbata chińska to wiecznie zielony krzew lub małe drzewo. Wywodzi się z południowych i południowo-wschodnich Chin, Indii, Wietnamu, Birmy i Laosu, gdzie do dzisiejszych czasów uprawiana jest na wysokości ok 2 000 m.n.p.m. Krzewy są zazwyczaj przycinane do niewielkiej wysokości, żeby umożliwić wygodniejszy zbiór liści, które zbierane są ręcznie. Liście zbiera się od kilku do kilkudziesięciu razy w ciągu roku. Im rzadziej - tym liście są lepszej jakości. Najlepszej jakości są liście z pierwszego zbioru. Roślina herbaty chińskiej jest w stanie produkować liście przez około 30 lat.
Rosnąc w stanie dzikim - herbata chińska - może osiągnąć wysokość nawet 8 metrów. Liście herbaty są skórzaste o ząbkowanych brzegach, od dołu pokryte drobnymi, bialymi włoskami. Herbata kwitnie na biało bądź różowo, a kwiaty rosnące pojedynczo, mają po 5-8 płatków.
Herbata chińska (Camellia sinesis) uprawa:
Do wysiewu nadają się tylko świeże nasiona. Są one okrągłe i dość twarde. Przed wysiewem dobrze jest uszkodzić ich skorupki ( np naciąć nożem) i uszkodzone moczyć przez 2-3 doby. Przy zachowaniu temperatury 20-25 stopni, nasiona powinny nam wykielkować w okresie od 2 do 4 tygodni. Roślina wymaga ciepła i regularnego, umiarkowanego podlewania - czyli warunkow zblizonych do naturalnych. Herbatę możemy uprawiać jako roslinę domową, a w ciągu lata - możemy wystawiać ją na zewnątrz. Optymalna temperatura zimowania wynosi 10 stopni. W czasie zimy ograniczamy podlewanie. Raz do roku ( na wiosnę, lub podczas suszy) przeprowadzamy radykalne cięcie. Przesadzając herbatę, musimy uważać na jej korzenie, ponieważ jeżeli je uszkodzimy, mogą jej odpaść liscie.
Herbata chińska (Camellia sinesis) zastosowanie:
Herbata dziala lekko pobudzająco. sprzyja regulowaniu procesów trawiennych, działa moczopędnie i sprzyja gromadzeniu w organiźmie witaminy C.