Grzybowe zioło - Rungia klosii sadzonka
Rungia to wieloletnia roślina pochodząca z Nowej Gwineii. Swoją nazwę zawdzięcza bardzo silnemu, aromatowi przypominającymi zapach grzybów i pojawiającemu się najintensywniej podczas gotowania. Liście Rungii są ciemnozielone, błyszczące i bardzo mięsiste. Gdyby nie ciemny kolor - można by je bylo pomylić z liśmi bazylii. Maksymalnie dorasta do 40-60 cm.
Rungia to idealna roślina dla osób lubiących gotować i eksperymentować w kuchni - nie ma drugiej takiej rośliny, warto więc spróbować dodać jej listki do swoich potraw.
Grzybowe zioło, to absolutna nowość na polskim rynku. Aromat uwalnia się podczas gotowania. Uprawiać możesz ją na swoim parapecie kuchennym.
Grzybowe zioło - Rungia uprawa:
Rungia z powodzeniem może być uprawiana na parapecie kuchennym. Najbardziej odpowiada jej stanowisko połcieniste. Lubi glebę lekko kwaśną. próchniczą i wilgotną. W naszym klimacie - uprawiana jako roślina jednoroczna w gruncie, ale w domu można uprawiać przez cały rok jak inne zioła i na bieżąco korzystać ze świeżych listków podczas gotowania.
Grzybowe zioło Rungia zastosowanie:
Liście są chrupiące i jeżeli będziemy je spożywać na surowo - ich smak będzie bardzo podobny do szpinaku. Świetnie nadają się do sałatek, kanapek.Używa się ich także jako dodatek zup i sosów. Można je gotowac i dusić a także dodać do kanapki jak liście sałaty. Są zdrowe i pożywne - bogate w żelazo i witaminę C.
Jak dla mnie sadzonki warte swojej ceny, zawsze zadbane, wyplewione i czasem nawet wysypane doniczki korą, w żadnym innym sklepie nie spotkałam się z taką dbałością o rośliny do wysyłki. Polecam sklep i macie we mnie stałą klientkę.