Dynia Patison Gagat (Cucurbita pepo) nasiona XL 100g
Odmiana Gagat - to odmiana wczesna. Charakteryzuje się luźnym, krzaczastym pokrojem i dużą siłą wzrostu. Młode owoce tej odmiany mają barwę jasnozieloną, nie wymagają obierania. Starsze ciemnieją, dochodząc do koloru prawie czarnego. Miąższ tej odmiany jest bardzo smaczny, jasny i kruchy. Patison jest jednoroczną odmianą dyni zwyczajnej. Do Europy trafił za sprawą Hiszpanów, początkowo traktowany jako roślina ozdobna. Szybko jednak ze względu na swój delikatny i przyjemny smak - trafiła na stoły Europejczyków. Dzisiaj nie jest już tak popularna jak kiedyś. Patisony mają pokrój krzaczasty. Kwiaty wyrastają z kątów dużych i okazałych liści o mięsistych łodygach i grubych krótkich łodygach. Częścią jadalną są karbowane owoce o kolorze zależnym od odmiany, o średnicy do 20 cm. Najbardziej wartościowe są młode owoce, które można w zależności przetwarzać - zarówno ze skórka jak i bez niej. Zakwitają zazwyczaj w czerwcu, a pierwsze owoce pojawiają się już po ok 5 tygodniach. Zbiory można kontynuować aż do września - jeżeli tylko pogoda na to pozwoli.
Dynia Patison Gagat zastosowanie:
- Owoce patisona zawierają witaminę C, wapń, fosfor, żelazo i magnez
- Reguluje pracę serca. Działa moczopędnie i oczyszczająco
- Jest niskokaloryczny i lekkostrawny. Znajduje szerokie zestawienie w kuchni
Dynia Patison Gagat uprawa:
Dynia patison jest rośliną łatwą w uprawie. Jest odporna na choroby i szkodniki. Rośnie na stanowiskach najlepiej słonecznym, osłoniętym od wiatru i ciepłym. Nie ma specjalnych wymagań odnośnie gleby. Nasiona sieje się wiosną - na przełomie kwietnia i maja. W drugiej dekadzie maja sadzonki można wysadzić na miejsce stałe w rozstawie min. 100x100cm. Patisony mają płytki system korzeniowy, przez co nie są odporne na susze.