Cebula siedmiolatka czerwona Red Toga (Allium fistulosum) - 2g nasiona
Cebula siedmiolatka w Polsce znana również jako czosnek dęty, natomiast w Japonii jako japoński por. Prawdopodobnie pochodzi z Chin, choć wyróżniane są trzy podgatunki: chiński, japoński i rosyjski. Cebula Siedmiolatka to roślina cebulowa od dawna znana i uprawiana w państwach dalekiego wschodu. Jest warzywem codziennego użytku, cenionym za smaczny szczypior i jego wysoką wartość zdrowotną, a także za długą trwałość podczas przechowywania. Cebula Red Toga to czerwona, jedno pędowa odmiana cebuli siedmiolatki. Tak jak jej biała siostra jest wieloletnia i bardzo zdrowa.
Dlaczego warto jeść cebulę?
- ponieważ jest bogata w siarkę, zwiększa odporność organizmu na choroby,
- usuwa nadmiar wody z organizmu; zaleca się ją więc osobom cierpiącym na reumatyzm i artretyzm (zapalenie stawów), choroby, którym towarzyszy opuchlizna, przy zaburzeniach w oddawaniu moczu, albuminurii (obecność białka w moczu), uremii (zwiększona zawartość mocznika we krwi),
- zmniejszaj zawartość cukru we krwi a więc polecany cukrzykom,
- wzmacnia organizm, w tym serce (zwłaszcza sok),
- uśmierza pieczenie po ukąszeniu owadów, takich jak: komar, pszczoła, osa,
- pozytywnie działa na zapalenia skóry, pomagając w leczeniu ran i czyszcząc je,
Cebula siedmiolatka czerwona Red Toga uprawa:
Roślina trwała, mrozoodporna, na jednym miejscu nie powinna jednak pozostawać dłużej niż 3-4 lata. Nasza odmiana charakteryzuje się niezwykle atrakcyjnym czerwonym wybarwieniem zgrubienia, które stopniowo przechodzi w zielone liście. Siedmiolatkę użytkuje się głównie na szczypior, który w pierwszym roku uprawy uzyskujemy latem, a następnie corocznie już od wczesnej wiosny.