Cebula Wolska późna (Allium cepa) nasiona 5g
Odmiana późna, tworząca kuliste cebule o masie 90-160 g. Łuski okrywające barwy żółtej, dobrze przylegające. Miąższ biały, jędrny i bardzo smaczny. Przeznaczona do bezpośredniego spożycia, przetwórstwa i długotrwałego przechowywania. Wysiew w pierwszej połowie kwietnia rzędy co 20-30cm. Głębokość siewu 1-2cm. Wymaga gleby żyznej, zasobnej w składniki pokarmowe, dobrze uprawionej. Cebula Wolska jest odmianą bardzo plenną.
Dlaczego warto jeść cebulę?
- ponieważ jest bogata w siarkę, zwiększa odporność organizmu na choroby
- usuwa nadmiar wody z organizmu; zaleca się ją więc osobom cierpiącym na reumatyzm i artretyzm (zapalenie stawów), choroby, którym towarzyszy opuchlizna, przy zaburzeniach w oddawaniu moczu, albuminurii (obecność białka w moczu), uremii (zwiększona zawartość mocznika we krwi)
- zmniejszaj zawartość cukru we krwi a więc polecany cukrzykom
- wzmacnia organizm, w tym serce (zwłaszcza sok)
- niszczący robaki, zwłaszcza owsiki
- pozytywne na zapalenia skóry, pomagający w leczeniu ran i czyszczący je
- uśmierza pieczenie po ukąszeniu owadów, takich jak: komar, pszczoła, osa
Ciekawostka o cebuli
Dodatkowo cenną informacją jest fakt, że nie jest łatwo pozbawić cebulę właściwości zdrowotnych podczas obróbki czyli w trakcie pichcenia obiadków. Cebula prawie w żadnej postaci nie traci wartości leczniczych, z wyjątkiem jednej tylko - smażenia na smalcu bez pokrywki. Zarówno smażona na oleju, pod pokrywką, czy doprawiona i uduszona na złoty kolor - nadal jest lekarstwem. Cebula ugotowana w zupie również jest pełna zdrowotnych właściwości. Dlatego po ugotowaniu potrawy nie trzeba wyrzucać cebuli, ale ją zjeść. Nie ma to jednak jak cebula surowa (jako sok z cebuli lub poszatkowana i dodana do jakiejś sałatki czy surówki).