Brukiew (Brassica napus var. napobrassica) nasiona 10g
Brukiew to roślina dwuletnia. W pierwszym roku wytwarza liście i korzeń spichrzowy, w drugim zaś wypuszcza pędy kwiatostanowe, na których później tworzą się nasiona. Znana jest tez pod nazwą karpiel. Nie można jej spotkać dziko rosnącej. Pomimo licznych walorów smakowych - w naszym kraju jest wciąż mało popularna. Brukiew należy do rodziny kapustowatych. Jest odmianą kapusty rzepa (skrzyżowanie kapusty z rzepą). Częścią jadalną jest zgrubienie korzeniowe o kulistym lub lekko wydłużonym kształcie i fioletowym nalocie. Ostry smak przypominający rzodkiew - nie ma sobie równych.
Brukiew uprawa:
Brukiew najlepiej uprawiać na stanowisku słonecznym lub ewentualnie pół-cienistym, w niezakwaszonych lekkich glebach o umiarkowanej wilgoci. Brukiew najlepiej sadzić z rozsady. Na tą rozsadę nasiona najlepiej wysiewać w drugiej połowie kwietnia. Nasiona kiełkują już w temperaturze 2-3'C. Podczas wzrostu możemy ją dokarmiać kompostem bądź obornikiem. Zbiór przypada na miesiące późnej jesieni - od października do listopada. Brukiew to roślina mało wymagająca. Jest wrażliwa na suszę.
Brukiew zastosowanie:
Brukiew to bardzo zdrowe, ale wciąż jeszcze niedoceniane warzywo. Syrop z niej ma działanie przeciwkaszlowe. Sok z brukwi - działa oczyszczająco, wspomaga pracę śledziony i wątroby. Brukiew jest bogata w witaminy A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, C, D, K. Zawiera również wiele cennych substancji mineralnych: wapń, fosfor, cynk, miedź, magnez, sód, żelazo, siarkę, błonnik pokarmowy, karoten, rutynę, cukry i białka.