Bób Hangdown Biały (Vicia faba) nasiona 50 g
Bób Hangdown to odmiana średnio-późna , bardzo plenna. Wysokie rośliny, tworzą od 8 do 14 strąków zawierających zawierających 3-5 nasion. Świeże ziarna są zielonkawo-białe. Bób smakuje najlepiej przygotowany metodą tradycyjną – czyli ugotowany w osolonej wodzie z odrobiną masła. Można również używać gotowanego bobu jako dodatku do zup i sałatek.
Bób jest doskonałą alternatywą dla mięsa, a konkretnie dla białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 g ugotowanego bobu jest aż 7,60 g białka. W związku z tym bób może się znaleźć w diecie m.in. osób cierpiących na choroby układu krążenia, które muszą ograniczyć spożycie bogatego nie tylko w białko, lecz także w niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe mięsa. Ponadto bób ma niską zawartość sodu, jest bogaty w potas oraz rozpuszczalny błonnik, który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu reguluje ciśnienie.
Bób Hangdown Biały zastosowanie:
- Ta strączkowa roślina zawiera dużą ilość białka, węglowodanów, oraz witamin: B1, B2, PP, C i prowitaminy A. Zawiera ponadto: wapń, fosfor, żelazo, magnez i karoten.
- Bób dostarcza dużą dawkę błonnika, który skraca czas trawienia i poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego, co jest ważne szczególnie dla osób dbających o linię. Należy wspomnieć, że ugotowany bób ma tylko 85 kcal w 100 g.
- Polecany jest również dla osób z chorobami układu krążenia – nie zawiera cholesterolu.
Bób Hangdown uprawa:
Bób wymaga gleb żyznych, dosyć ciężkich, gliniastych, wilgotnych, bogatych w próchnice i nie zakwaszonych. Na glebach lżejszych, piaszczystych, może być uprawiany po nawiezieniu kompostem, dodatkowo należy zapewnić roślinie odpowiednio wysoką wilgotność podłoża. Na glebach lżejszych, mniej zasobnych w próchnice, bób powinien byc uprawiany w pierwszym roku po oborniku.