BIO Szpinak AMERICA nasiona ekologiczne 10g
Szpinak dawno zakorzenił się w naszej rodzimej kuchni, choć jego historia sięga aż dalekiej Azji. Szpinak został sprowadzony na Sycylię w IX w. i szybko zyskał szerokie zainteresowanie, podbijając kolejne europejskie kraje. Obecne odmiany, w porównaniu do dawnych gatunków, rosną szybciej, mają gładsze, łatwiejsze do mycia i mniej gorzkie liście.
BIO Szpinak America jest średnio późną odmianą o dużej plenności.Rozety duże i geste, silnie pęcherzowate. Liście owalne, o ciemnozielonym ubarwieniu. Rośnie wolno, jednak jest niezwykle tolerancyjny na wysokie temperatury i susze. Zbiory tej odmiany można przeprowadzać wiosną oraz jesienią. Nadaje się do spożycia bezpośrednio po zbiorze. Idealny na mrożonki i do konserwowania.
Kilka wskazówek do uprawy BIO szpinaku:
Szpinak najlepiej rośnie, gdy do dyspozycji ma najbardziej nasłonecznione stanowisko. Uprawiany w lekkim półcieniu będzie wymagał od Ciebie większej ilości zabiegów pielęgnacyjnych. Najlepszym podłożem dla niego będzie ziemia próchnicza, niezbyt lekka i umiarkowanie wilgotna. Przygotowując grządkę pod uprawę warto, abyś pamiętał o solidnej dawce kompostu, torfu i porcji wapnia. Szpinak możesz wysiewać od marca do września, jednak nie przez cały czas. Zdecydowanie źle rośnie kiedy dzień jest długi i podczas upałów. Wysiewaj w terminach: marzec-kwiecień (zbiór maj), lipiec-sierpień (zbiór wrzesień-październik), wrzesień-październik (zbiór wiosenny). BIO szpinak America wysiewaj na głębokość ok. 3m, w rozstawie 20 cm.