Bazylia święta (Ocimum sanctum)
Bazylia pochodzi od greckiego słowa basileus, oznaczającego "króla", znana też jest jako ziele świętego Józefa.
Zioło to pochodzi z Indii, jest często używane w kuchni włoskiej, odgrywa ważną rolę w kuchni azjatyckiej. Zależnie od gatunku i odmiany, liście bazylii mogą mieć smak anyżu oraz silny, ostry, często słodki zapach.
Bazylia święta, Tulsi, bazylia azjatycka - to roślina, ktora jest uprawiana do celów leczniczych w krajach Zatoki Bengalskiej oraz w Chinach i we Wschodniej Afryce.
Bazylia święta uprawa:
Chociaż bazylia najlepiej rośnie na zewnątrz, może być także uprawiana w pomieszczeniach – w doniczce, jak większość ziół. Doskonałym miejscem takiej niewielkiej uprawy bazylii jest kuchenny parapet, najlepiej południowy – dobrze nasłoneczniony. Należy unikać zimnych przeciągów. Najlepiej rośnie w ostrym świetle słonecznym. Bazylia może być uprawiana w pomieszczeniu bez oświetlenia naturalnego, wymagane wtedy jest użycie świetlówki.
Bazylia Święta zastosowanie:
Świeże można dodawać do kiszenia ogórków, suszone zaś do twarogu, sałatek, sosów, zapiekanek, pieczonych mięs i ryb. Używać w niewielkich ilościach ze względu na silny zapach. Ułatwia trawienie. Wypijanie naparu z liści łagodzi kaszel, zalecane jest także przy zapaleniu dróg moczowych.
W medycynie naturalnej wykorzystywana jest m.in. do:
- przeciwdziałania skurczów przewodu pokarmowego,
- obniżania temperatury ciała w przypadku gorączki,
- obniżania poziomu złego cholesterolu,
- zmniejszania aktywności i poziomu tyroksyny,
- działania przeciwbólowego i przeciwzapalnego,
- stosowana przy leczeniu astmy, chorób alergicznych, cukrzycy
- pomaga oczyścić organizm z toksyn,
- działa antynowotworowo,
- zapomaga miażdzycy i wspomaga pracę serca.