Wczytuję dane...

Kukurydza

nasiona kukurydzy

Właściwości i pochodzenie kukurydzy:

Historia kukurydzy rozpoczęła się w miejscu dzisiejszego Meksyku, około 10 tysięcy lat temu. Kukurydza jest rośliną zbożową uprawianą na szeroką skalę. Ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym oraz na rynku paliwowym. Istnieją bardzo liczne odmiany kukurydzy. Możemy wyróżnić odmiany kukurydzy przeznaczone na mąkę, kukurydzę słodką, kukurydzę na popkorn. Kukurydza do wyrobu mąki ma delikatną skrobię i ziarna mączne. W kukurydzy słodkiej ziarna mają słodki smak, dzięki temu, że węglowodany w niej zawarte nie są konwertowane do skrobi i pozostają w prostej postaci. Ziarna kukurydzy na popkorn są za to twarde i małe. 

Gdzie jest wykorzystywana kukurydza:

Kukurydza jest wykorzystywana przede wszystkim w przemyśle spożywczym. Największe zastosowanie ma przy produkcji syropu glukozowo- fruktozowego. Koszt wyprodukowania takiego syropu z kukurydzy jest znacznie niższy niż koszt białego cukru. Dlatego wykorzystuje się go częściej jako środek słodzący. Kukurydza wykorzystywana jest również w przemyśle paliwowym. Wytwarza się z niej bioetanol. Można nim zasilać samochody w połączeniu z benzyną lub samodzielnie. Paliwo E10 jest powszechnie wykorzystywane w USA, jest to połączenie benzyny 90% i bioetanoli 10%. W Argentynie i Brazylii występuje paliwo E100, które składa się  prawie w całości z czystego bioetanolu.

Jak uprawiać kukurydzę:

Nasiona kukurydzy wysiewamy około 10 maja po 2-3 ziarna na głębokość 4-6 cm, w rozstawie 40 x 40 cm. Po wzejściu pozostawiamy 2 rośliny w jednym punkcie. Nasiona kukurydzy wysiewamy na stanowisku ciepłym i słonecznym. Gleba powinna być zasobna w składniki pokarmowe.

Sortuj według: Wyświetl po produktów