Nasiona Rzodkiewki
Pochodzenie i właściwości rzodkiewki:
Rzodkiewka pochodzi z Chin. Stamtąd dotarła do reszty świata. Popularna była w epoce średniowiecza, ceniono ją za właściwości poprawiające trawienie. Rzodkiewka uprawiana jest na terenie całej Europy oraz w krajach Południowo- Wschodniej Azji. Można ją spożywać w całości na surowo lub jako dodatek do sałatek czy kanapek. Nadaje się również do tworzenia rozmaitych dekoracji do potraw.
Wartości odżywcze rzodkiewki:
Rzodkiewka jest warzywem niskokalorycznym wiec jest zalecana dla osób odchudzających się. Zawiera witaminy: C, B1, B2, B3, B5, B6, oraz składniki mineralne: sód, potas, karoten, żelazo, miedź, cynk, fluor, wapń, mangan. Dzięki zawartości witaminy C, rzodkiewka poprawia odporność, łagodzi objawy związane z przeziębieniem.
Jak uprawiać rzodkiewkę:
Nasiona rzodkiewki możemy wysiewać pod osłony lub bezpośrednio do gruntu. Wysiew nasion rzodkiewki rozpoczynamy wczesną wiosną jak tylko ziemia obeschnie i powtarzamy co 2 tygodnie do końca maja dla uzyskania ciągłości zbiorów. Na jesienny zbiór nasiona rzodkiewki wysiewamy w sierpniu. Rozstaw rzędów 10- 20 cm. Należy unikać nawożenia świeżym obornikiem. Rzodkiewka może być uprawiana jako przed-, śród- i poplon.