Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
SKU: 4304
Orientacyjny czas wysyłki: 48 godzin
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Papryka habanero chocolate

Papryka chilli Habanero czekoladowa (Capsicum annuum) nasiona

Czy jakikolwiek miłośnik ostrych papryk nie zna papryki chilli Habanero? Wydaje się to być niemożliwością, tak samo jak niemożliwe jest by przejść obok tej papryczki obojętnie. Habanero należy do jednych  z najostrzejszych papryk na świecie, a gdy dodamy do tego unikalny smak i aromat robi się z niej pozycja obowiązkowa do przetestowania. Paprykę chilli habanero dodajemy do sosów, potraw oraz suszone – jako przyprawy. Bardzo często występuję w tajskich potrawach. Ty nie musisz jechać do Bangkoku aby jej spróbować. Może wyhodować sobie własną roślinę. Czekoladowe Habanero ma stosunkowo duże owoce w porównaniu do innych odmian Habanero. Przy ich zbiorze i obróbce należy zachować szczególną ostrożność zwłaszcza uważamy na oczy! Owoce tej odmiany osiągają dojrzałość po około 80 dniach od wysadzenia. W skali Scoville'a osiąga ok. 350 tysięcy jednostek!

Habanero jak uprawiać ?

Wysiew papryki możemy przeprowadzać do doniczek przez cały rok. Aby uprawa cieszyła się powodzeniem zaleca się wysiewać nasiona na krążki torfowe. Małe rośliny można przesadzić pod folię/pod osłony po majowych przymrozkach. Papryki lubią żyzną glebę, próchniczą, stanowisko musi być słoneczne. Kiełkowania następuje w przedziale od dwóch do czterech tygodni. Zbiory możemy przeprowadzać po ok 110 dniach od wysiewu. Habanero używane jest głównie w celach kulinarnych, mieszane z innymi warzywami lub mięsem. Bardzo ostre papryki należy używać ostrożnie. Jeżeli nie przepadamy za pikantnymi potrawami to na pewno warto je hodować, że względu na to, że są bardzo dekoracyjne. Habanero to niesamowita bomba witaminowa, jako dodatek do każdego posiłku. Papryka jest bogatym źródłem witaminy C – bardzo ważnego uczestnika procesów, które chronią organizm przed atakami wirusów. Pod względem zawartości tego składnika zajmuje pierwsze miejsce wśród wszystkich warzyw. Średniej wielkości strąk zapewnia 150 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C, której papryka (w przeciwieństwie do wielu innych warzyw) nie traci w trakcie gotowania, pieczenia czy suszenia. Najwięcej witaminy C znajdziemy w odmianach czerwonych, które zawierają także bardzo dużo (jedenaście razy więcej niż zielone) beta-karotenu, czyli przeciwutleniacza chroniącego organizm przed poważnymi chorobami, zapewniającego piękną cerę i zwalniającego proces powstawania zmarszczek. Zobacz nasze inne nasiona warzyw.


Ostre papryczki klasyfikacja

  • Cykl rośliny: 

    jednoroczna

  • Gramatura: 

    0,15g

  • Pora siewu: 

    cały rok w doniczkach

  • Pora zbiorów: 

    cały rok

  • Rozstawa: 

    -

Zaloguj się
2021-04-20 14:37:31 - Elżbieta

Pierwsze nasionka wyskoczyły dziś z ziemi :) Dziękuję, polecam i pozdrawiam!

Polecamy