Ostre papryczki - ranking 10 najostrzejszych papryczek !
Ostre papryczki nie tylko pobudzają nasze kubki smakowe do działania, ale także pobudzają metabolizm i tłumią apetyt. Te cudowne właściwości zawdzięczamy jednemu składnikowi – kapsaicynie. Każdy amator pikantnej kuchni doceni wartość ostrych papryczek. Potrawy i ich udziałem znacznie zyskują na smaku i są dużo bardziej wyraziste.
Pod pojęciem papryczek chili kryje się wiele ich rodzajów i odmian. Różnią się one od siebie rozmiarem, kształtem, a przede wszystkim poziomem ostrości. Ten ostatni określa się na podstawie tzw. skali Scoville’a – specjalnej gamy pikantności opracowanej przez chemika Wilbura Scoville’a, mierzącej zawartość kapsaicyny w danym produkcie. Odmiany wyjątkowo ostre mogą doprowadzić do chwilowej utraty czucia w ustach i na wargach lub nawet utraty oddechu, dlatego spożywania takich papryczek na surowo powinny unikać osoby wrażliwe na ostre smaki oraz cierpiące na niektóre schorzenia układu pokarmowego (np. stany zapalne błony śluzowej, wrzody) lub oddechowego (np. astma). Mimo to papryka ostra jest niezwykle zdrowym warzywem, gdyż zawiera w swoim składzie duże ilości wit. C oraz mniejsze ilości pozostałych witamin (B, A, E), flawonoidy, sole mineralne, (potas, wapń, fospor, magnez, żelazo) oraz inne cenne substancje.
Jakie odmiany ostrych papryczek są najlepsze ?
Wśród odmian ostrej papryki, jaką możemy uprawiać w Polsce znajdują się między innymi: „Cayenna” (owoce podłużne, czerwone, do uprawy w gruncie i pod osłonami), „Cayenne Long Chilli”( odmiana typu Cayenna, ale o wąskich, długich strąkach), „Rokita” (odm. wczesna, czerwone, podłużne owoce, umiarkowanie ostre w smaku, do uprawy w gruncie i pod osłonami), „Cyklon” (odm. wczesna, owoce podłużne, czerwone, do uprawy w gruncie), „Westlandia „ (o czerwonych, podłużnych owocach, możliwych do zbioru w fazie zielonej, ciepłolubna, pod osłony), „Damian” (typu Chilii, o czerwonych, podłużnych strąkach), „Palivec” (odm. wczesna, o czerwonych owocach możliwych do zbioru w fazie zielonej), „Tabasco” (czerwone, małe, stożkowate owoce, do uprawy w doniczce), „Jalapeno” (odm. typu Chilii, o czerwonych owocach możliwych do zbioru w fazie zielonej), a także „Bronowicka Ostra” oraz „Wulkan”.
Dla amatorów niezwykłej pikantności, istnieją również odmiany papryk o wyjątkowo ostrym smaku z gatunku habanero o różnym kolorze i kształcie (na ogół owalnym) owoców.
Ranking 10 najbardziej ostrych papryczek :
- papryka ‘Pepper X’–najostrzejsza papryka chili, wyhodowana w 2018r.
- papryka ‘Dragon's Breath’ – papryka chili, wyhodowana w 2017 r.
- papryka ‘Carolina Reaper’ – najostrzejsza papryka chili w księdze rekordów Guinnessa z 2012r
- papryka ‘Trinidad Scorpion Butch T’ – najostrzejsza papryka chili w księdze rekordów Guinnessa z 2011 r
- papryka ‘Naga Jolokia’ – najostrzejsza papryka chili w księdze rekordów Guinnessa z 2007 r.
- papryka ‘Dorset Naga’ – najostrzejsza papryka chili w księdze rekordów Guinnessa z 2007 r
- papryka red savina
- papryka habanero
- chili Bird's Eye,
- cayenne, papryka jagodowa
W jaki sposób uprawiać ostre papryczki ?
Papryki ostre to na ogół niewielkie, ciepłolubne krzewy, z delikatnym systemem korzeniowym i lekkimi, podłużnymi, owocami. Z tego względu wymagają nieco innych warunków uprawy niż papryki o słodkich owocach. Przede wszystkim należy zapewnić roślinom dostatecznie żyzną, próchniczą, dobrze uprawioną i zawsze lekko wilgotną glebę, gdyż ich niewielki system korzeniowy łatwo się wysusza i nie ma możliwości pobierania składników pokarmowych z głębszych warstw podłoża. Z tego samego powodu glebę pod uprawę papryki ostrej należy przez wysadzeniem krzaczków odpowiednio nawieźć (najlepiej dobrze rozłożonym kompostem lub nawozem wieloskładnikowym w dawce ok. 50 g. /1 m.2) i dobrze przekopać na głębokość ok. 20 cm. Ponadto trzeba pamiętać, że papryka jest roślina światłolubną i ciepłolubną (do prawidłowego rozwoju potrzebuje min. 20 °C, natomiast przy temp. poniżej 15°C, zrzuca liście i przestaje pobierać z podłoża wodę oraz składniki pokarmowe), a więc preferuje stanowiska słoneczne, ciepłe i osłonięte od wiatrów. Większość odmian najlepiej uprawiać pod osłonami, na zewnątrz wysadzając jedynie papryki przeznaczone do uprawy w gruncie (np. „Cyklon”).