Ogórek Julian Gruntowy Do Kwaszenia (Cucumis sativus) nasiona XL 100g
Ogórek Julian F1 zdobyła Złoty Medal POLAGRA FARM w 2003 roku jako najlepsza odmiana do kwaszenia. Julian to odmiana średniowczesna, o przeważającej ilości kwiatów żeńskich. Wytwarza owoce kształtne, cylindryczne, mają jasnozielony kolor ze smugami. Julian jest bardzo plenny (średni plon około 30 t/ha) i odporna na choroby (parcha dyniowatego) posiada też wysoką tolerancję na mączniaka rzekomego. Bardzo ważne jest to, że ogórek ten nie ma tendencji do tworzenia pustych komór nasiennych, co jest istotne przy wyborze odmiany do kwaszenia. Plonuje równomiernie aż do późnej jesieni. Można go także uprawiać późnym latem, wtedy wysiewamy nasiona w 2/3 dekadzie czerwca. Oprócz kwaszenie nadaje się także do konserwowania.
Ogórek Julian uprawa
Ogórka Juliana wysiewamy w maju, w rzędy co 80-100 cm. Nasiona ogórka wysiewamy w rzędach pojedynczo lub gniazdowo po 2-3 nasiona co 15 cm. Wschody następują po ok. tygodniu/dwóch. Można przyspieszyć wzrost roślin okrywając je włókniną. Ogórki lubią glebę silnie nawożoną, zasobną w wodę i przepuszczalną. Stanowisko i gleba muszą być ciepłe. Ogórki lubią nawożenie - bardzo ważne jest aby zasilać rośliny co ok. 2 tygodnie. Najlepsze są nawozy bogate w potas, płynne nawozy organiczne (np. Bio Złoto, Biohumus). Ważne jest też podlewanie, szczególnie w okresie kwitnienia i wzrostu owoców.
Ogórek Julian zastosowanie
Ogórki to uniwersalna warzywa. W postaci surowej najczęściej jadamy ogórki na kanapkach z dodatkiem innych świeżych warzyw. Cienkie plasterki z dodatkiem śmietany stanowią wyśmienity dodatek do obiadu- mizerię, a utarte drobno na tarce w towarzystwie czosnku komponują się w aromatyczne tzatziki. Możemy je kisić i marynować w occie w całości lub w plastrach. A po zalaniu ich wodą z solą otrzymujemy ogórki małosolne. Z kiszonych ogórków powstaje nasza tradycyjna zupa ogórkowa.