Jak -bez chemii- zwalczać mszyce w uprawie ogórka?
Kupując warzywa i owoce, każdy z nas chciałby aby były one naprawdę zdrowe. Najlepiej żeby pochodziły z ekologicznych upraw, gdzie do zwalczania szkodników nie stosuje się chemicznych środków ochrony.
Niestety zazwyczaj na każdej większej plantacji warzyw, występują jakieś szkodniki. Najczęściej są to mszyce, niestety bardzo szkodliwe w uprawie ogórka. Słoneczna i ciepła pogoda sprzyja rozwojowi tego szkodnika. Najbardziej niebezpieczna jest mszyca ogórkowa w początkowej fazie wzrostu rośliny. Stadium szkodliwym są zarówno osobniki dorosłe, jak i larwy, które żerując wysysają soki z liści i pąków kwiatowych, a w późniejszym okresie również z zawiązków owoców. Wzrost silnie zasiedlonych roślin zostaje zahamowany. Poza tym że mszyce niszczą rośliny fizycznie, są też one nosicielami różnych chorób wirusowych jak np.: wirus mozaiki ogórka (CMV). Na dużych plantacjach czy w uprawie ogórka szklarniowego z pewnością pomocne będą naturalne preparaty zawierające żywe pasożyty do zwalczania szkodników.
1. Mszycarz szklarniowy (Aphidius Colemani)-
jest pasożytniczą błonkówką i jest pasożytem kilkudziesięciu gatunków mszyc, między innymi mszycy kruszynowo-ogórkowej, mszycy brzoskwiniowej i mszycy złocieniowej.
Jest wykorzystywany do ograniczania populacji mszyc pod osłonami na wszystkich gatunkach uprawnych. Pierwsze efekty działania mszycarza widać już po około 2 tygodniach. Dorosłe samice składają jaja wewnątrz ciała mszyc, co powoduje przekształcenie się mszyc, w szare, twarde i skórzaste mumie. Dorosłe owady wylatują przez okrągły otwór w tylnej części ofiary.. Proponowanym preparatem z mszycarzem jest APHIPAR który zawiera mumie mszyc zmieszane z trocinami. Należy rozprowadzić produkt na matach z wełny skalnej lub w pudełkach Dibox i pozostawić na kilka dni. Preparat stosować w początkowych stadiach ataku mszyc. Temperatura w szklarni nie może przekraczać 30oC. Temperatura przechowywania nie powinna przekraczać 8-10oC, bez dostępu do światła.
2. Pryszczarek mszycojad-
Pryszczarek mszycojad to muchówka, która jest aktywna nocą. Wabi je zapach spadzi wydalanej przez mszyce. Składają jaja w koloniach mszyc gdzie larwy paraliżują mszyce i wysysają ich wnętrze. Widocznym efektem są zwisające z liści mszyce. Wysychają i stają się czarne lub brązowe. Butelka preparatu Aphidend otwieramy w szklarni, po czym umieszczamy na podłożu lub wieszamy pomiędzy roślinami. Przed zastosowaniem preparatu upewniamy się czy w miejscu gdzie będzie znajdować się butelka nie ma mrówek. Nie wysypujemy zawartości. Większą skuteczność otrzymuje się w warunkach wysokiej wilgotność. Pryszczark zaczyna składać jaja, gdy temperatura w nocy przekracza 12oC. Opakowanie z pryszczarkiem przechowujemy w temp. 10-15 stopni Celsjusza.
3. Złotook pospolity
Złotok to drapieżny owad oczyszczający uprawy ze szkodników. Zjada mszyce (w ciągu dwóch tygodni jedna larwa potrafi zjeść 450 mszyc), czerwce, miodówki, przędziorki i larwy zwójek. Dorosłe złotooki odżywiają się także pyłkiem roślin. Stają się po nim płodniejsze i dłużej żyją. Preparat który zawiera larwy złotoka to CHRYSOPA. Produkt trzeba nałożyć na zaatakowane liście - można aplikować także na blok wełny skalnej lub do pudełek Dibox. Przy silnym zarażeniu należy stosować w miejscu, gdzie występuje największe skupisko mszyc.
Ważne !
Pamiętajmy, jesteśmy tym co jemy ! Dlatego tak ważne jest aby produkty roślinne którymi się odżywiamy pochodziły z upraw gdzie nie stosuje się chemicznej ochrony tylko alternatywne zwalczanie szkodników- ekologiczne. Tym samym, gospodarstwa które stosują biologiczną ochronę nie zanieczyszczają środowiska a przede wszystkim gleby i wody. Oczywiście, taka produkcja jest droższa, ale czy na zdrowiu warto oszczędzać ?