Bakłażan Black Beauty (Solanum melongena) nasiona 1g
Bakłażan to pękate wydłużone warzywo o połyskliwym, ciemnofioletowym odcieniu. W białawym miąższu znajdują się małe, jasne, jadalne pestki. Dojrzałe owoce uginają się pod lekkim naciskiem palca, nie powinny mieć brązowych przebarwień. Po przekrojeniu pestki powinny mieć białą barwę i być miękkie.
Bakłażan Black Beauty to roślina jednoroczna, głównie do uprawy pod osłonami. Miąższ ma specyficzny, wyszukany smak, zawiera dużo soli mineralnych, szczególnie potasu, ale też fosfor, wapń, żelazo.
W Europie bakłażan pojawił się za pośrednictwem Maurów, który wędrowali z Indii – ojczyzny bakłażanów. W Polsce oberżyny znane są od XVI w., ale uprawiane były jako roślina ozdobna. Ich właściwości smakowe i odżywcze doceniono dopiero w XIX wieku. Uprawę bakłażanów w Europie spopularyzowali Włosi, promując warzywo jako ekskluzywny smakołyk.
W Europie pojawił się za pośrednictwem Maurów, który wędrowali z Indii – ojczyzny bakłażanów. W Polsce oberżyny znane są od XVI w., ale uprawiane były jako roślina ozdobna. Ich właściwości smakowe i odżywcze doceniono dopiero w XIX wieku. >Uprawę bakłażanów w Europie spopularyzowali Włosi, promując warzywo jako ekskluzywny smakołyk.
Bakłażan Black Beauty uprawa
Oberżynę najlepiej jest uprawiać pod osłonami w cyklu wiosenno-letnim, ponieważ wtedy koszty tej produkcji są najniższe. Optymalna temperatura dla uprawy bakłażana wynosi 24–28°C w dni słoneczne, a w pochmurne około 22–25°C. W nocy należy utrzymywać temperaturę powyżej 15°C — najlepiej 18–20°C — przy niższej zahamowany jest wzrost roślin.
Bakłażan Black Beauty zastosowanie
Owoce oberżyny spożywa się gotowane, smażone, nadziewane, można je również dodawać do potraw typu curry, możemy przyrządzać również mnóstwo smacznych potraw np. kotlety, musakę, faszerowane bakłażany, frytki, oberżyn a'la kawior, do zapiekanek. Po obraniu oberżyna dobrze jest posypać go solą lub skropić sokiem z cytryny, a następnie opłukać - pozbawia się go wtedy gorzkiego smaku i soku.