Burak ćwikłowy Opolski (Beta vulgaris var.conditiva) nasiona 10 g
Burak ćwikłowy to podgatunek buraka zwyczajnego który znany i uprawiany był już w starożytności ale jego formy różniły się od współcześnie hodowanych. Buraki to bardzo popularne warzywa, można je długo przechowywać, są bardzo zdrowe i polecane w zdrowej diecie oraz anemii. Burak ma także właściwości odkwaszające organizm. Istnieją różne rodzaje buraków, korzeniowe i liściowe- popularna botwina, pastewne i ćwikłowe. Buraki liściowe - czyli botwinka są bardzo proste w uprawie i mają krótki okres wegetacji. Mogą z powodzeniem zastąpić szpinak. Liście buraka są super zdrowe i dietetyczne
Odmiana Buraka Opolski to jedna z najstarszych odmian o podłużnych, cylindrycznych korzeniach z czerwoną skórką. Charakteryzuje się niezwykle dużą plennością. Miąższ o karminowo czerwonej barwie jest bardzo smaczny, bez widocznie zaznaczonych pierścieni. Odmiana jest przeznaczona zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i przetwórstwa czy przechowywania.
Burak ćwikłowy Opolski zastosowanie:
- Burak ćwikłowy jest źródłem witamin i minerałów- witaminy C, A, B1, beta-karotenu i kwasu foliowego. W związku z tym zadba o nasze włosy, skórę i paznokcie a dzięki zawartość kwasu foliowego jest dobry dla kobiet w ciąży.
- Potas który również znajdziemy w burakach wspomoże nasze mięśnie i wyreguluje ciśnienie tętnicze krwi.
- Buraka warto zjadać na surowo bo wtedy będzie dostarczał największej ilości witamin do naszego organizmu. Ale możemy także go ugotować i podawać do obiadu lub w sałatkach.
Burak ćwikłowy Opolski uprawa:
Nasiona buraka kiełkują dopiero wówczas, gdy temperatura osiągnie około 8°C. Pamiętajmy, że młode rośliny są wrażliwe na ujemne temperatury. Na wczesny zbiór buraka wysiewamy wprost do gruntu od początku kwietnia. Natomiast na okres jesienno-zimowy nasiona wysiewamy od połowy maja do końca lipca. Rośliny sadzimy w rozstawie 30-40 x 5 cm. Wcześniejszy siew można przeprowadzić stosując tunele foliowe, inspekty. Nasiona buraka wysiewamy na głębokość 2/3 cm.
Buraki ćwikłowe warto sadzić tam gdzie wcześniej rosły: rzodkiewka, sałata. Unikać należy miejsc gdzie wcześniej rosły warzywa korzeniowe czy szpinak. Najważniejszym zabiegiem jest odchwaszczanie plantacji. Gleba nie powinna być zbyt ciężka a najlepiej w drugim roku po oborniku. Nie wolno przesadzać z nawożeniem nawozami azotowymi, ponieważ w części korzeniowej kumulują się azotany. Do nawożenia wszelkich warzyw polecamy nawozy organiczne, humusowe np. Bio Złoto. Posiłkujmy się także kompostem, dobrze rozłożony kompost dostarcza roślinom bezpiecznych dawek składników mineralnych oraz wzbogaca glebę w próchnicę, która lepiej magazynuje wodę.