Wczytuję dane...
Chwilowy brak. Informacja o dostępności na email.
Rodzaj: Nasiona warzyw WG
SKU: 2583
Orientacyjny czas wysyłki: 2 - 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 13.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Szpinak Warzywny Olbrzym Zimowy (Spinacia oleracea) nasiona 500g

Szpinak jest wartościową rośliną warzywną pochodzącą z Azji. Do Europy został przywieziony z dawnej Persji jeszcze w średniowieczu. Szpinak jest ceniony jako bogate źródło witamin, białka, błonnika, karotenoidów i soli mineralnych. Stanowi cenne źródło soli mineralnych, zwłaszcza magnezu i fosforu, oraz witamin,takicj jak A, E i C. Wśród innych warzyw wyróżnia się dużą zawartością białek. Najlepszy szpinak to bez wątpienia ten ekologiczny- wyhodowany we własnym ogródku.

Szpinak Olbrzym Zimowy jest odmianą odporną na wymarzanie. Rośliny tworzą trójkątno strzałkowe,duże,  zielone, prawie gładkie liście, z dużą zawartością witaminy C.
Szpinak Olbrzym Zimowy szczególnie nadaje się do wysiewu jesiennego, można go też uprawiać z wysiewu wiosennego.
W przypadku tego szpinaku dobrze jest stosować trzy terminy siewu:

  • początek kwietnia na zbiór w końcu maja-czerwca,
  • połowa sierpnia - na zbiór jesienny,
  • początek września na zbiór wiosenny.

Odmiana doskonała do mrożenia.


Szpinak Warzywny Olbrzym Zimowy uprawa

Szpinak możemy uprawiać praktycznie przez cały rok. Jest rośliną jednoroczną,łatwą w uprawie, o szybkim tempie wzroście.
Szpinak jest rośliną klimatu chłodnego. Nasiona kiełkują już w temperaturze 2-3 stopnie. jednak optymalnie powinno być 15-18 stopni. Młode siewki dobrze znoszą spadki temperatur do -6 stopni. Dlatego możemy wysiewać szpinak już bardzo wczesną wiosną.

Szpinak ma wysokie wymagania odnośnie wilgotności gleby. Suszą sprzyja wcześniejszemu wybijaniu w kwiatostany, roślina słabo rośnie i tworzą się skórzaste liście. Pod uprawę szpinaku nie nadają się gleby ciężkie, zlewne, zaskorupiające się.


Szpinak Warzywny Olbrzym Zimowy zastosowanie

Szpinak może być spożywany zarówno w formie surowej jak i gotowanej. Duszone liście szpinaku można podawać z serem, śmietaną, jogurtem, szynką, bekonem i anchois. Świeże liście szpinaku mogą być dodawane do  sałatek.

Smak szpinaku wydobywa się poprzez dodanie do  dania gałki muszkatołowej, pieprzu lub cukru. Szpinak powinny jadać osoby zestresowane, jest on bowiem źródłem magnezu. Pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, zdecydowanie obniża podatność na stres, wykazuje właściwości uspokajające. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy.

  • Cykl rośliny: 

    jednoroczna

  • Gramatura: 

    500g

  • Pora siewu: 

    20 III - 15 V oraz 20 IX - 15 X

  • Pora zbiorów: 

    20 V - 10 VI oraz III-IV

  • Rozstawa: 

    25 x 30 cm