Groch Łuskowy Sześciotygodniowy (Pisum sativum) nasiona 40g
Groch Łuskowy Sześciotygodniowy to najwcześniejsza z uprawianych odmian - tylko ok 60 dni od siewu do pierwszego zbioru. Rośliny wysokie, dorastają do ok 1m. W środku strąków znajdują się drobne i gładkie nasiona o soczystym zielonym kolorze.
Groszek łuskowy jest wspaniałym warzywem, uwielbianym też przez dzieci. To jedno z popularniejszych warzyw wysiewanych w naszych ogródkach - spotkamy go u większości działkowców. Groch wysiewamy jako jeden z pierwszych warzyw. Groch łuskowy ma pergaminową wyściółkę w środku strąków (w przeciwieństwie do cukrowego) dlatego do spożycia nadają się tylko nasiona. Wyłuskane nasiona mogą być gładkie (dojrzewają wcześniej) lub pomarszczone (są słodsze).
Groch Łuskowy Sześciotygodniowy uprawa:
Wysiewamy nasiona wczesną wiosną do połowy kwietnia w rozstawie 20-35x5cm, na głębokość 4-5 cm. Najlepiej plonuje w drugim roku po oborniku. Nie siejemy groszku tam gdzie wcześniej rosły rośliny strączkowe. Gleba powinna być zasobna, próchnicza, o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym. Do uprawy nadają się gleby gliniasto-piaszczyste, uprawa nie uda się na glebie piaszczystej i bardzo ciężkiej oraz podmokłej. Groch to roślina o niewielkich wymaganiach termicznych, nasiona wykiełkują nawet przy 2°C. Przy nawożeniu ograniczmy ilość azotu.
Groch Łuskowy Sześciotygodniowy zastosowanie
Świeże, zielone, soczyste nasiona nadają się idealnie na letnie sałatki i zupy oraz jako przekąska pomiędzy posiłkami- szczególnie dla dzieci. Gotowany groszek może być spożywany w różnych postaciach - jako zupa, krem, dodatek do mięsa czy sałatek. Groszek możemy mrozić i konserwować. Zielone ziarna szparagówki są bogate w błonnik, który wspomaga procesy trawienne, dlatego każdy, kto zmaga się np. z zaparciami lub zespołem jelita drażliwego, może włączyć fasolkę do diety. Poza tym wysoka zawartość manganu pomaga organizmowi skutecznie wchłaniać składniki odżywcze z pokarmu, takie jak witaminy z grupy B i E i magnez. Ponadto szparagówka zawiera witaminę C i beta-karoten, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Niestety fasolka powoduje wzdęcia, dlatego ludzie otyli i cierpiący na schorzenia układu pokarmowego nie powinni jej spożywać zbyt często.