Groch łuskowy zielony groszek Sześciotygodniowy nasiona 40g
Cena regularna:
3,99 zł
Promocja trwa do 15 lipca 2025
towar niedostępny
Groch Łuskowy Sześciotygodniowy (Pisum sativum) nasiona 40g
Groch Łuskowy Sześciotygodniowy to najwcześniejsza z uprawianych odmian - tylko około 60 dni od siewu do pierwszego zbioru. Rośliny wysokie, dorastają do około 1 m. W środku strąków znajdują się drobne i gładkie nasiona o soczystym zielonym kolorze.
Groszek łuskowy jest wspaniałym warzywem, uwielbianym też przez dzieci. To jedno z popularniejszych warzyw wysiewanych w naszych ogródkach - spotkamy go u większości działkowców. Groch wysiewamy jako jeden z pierwszych warzyw. Groch łuskowy ma pergaminową wyściółkę w środku strąków (w przeciwieństwie do cukrowego), dlatego do spożycia nadają się tylko nasiona. Wyłuskane nasiona mogą być gładkie (dojrzewają wcześniej) lub pomarszczone (są słodsze).
Groch Łuskowy Sześciotygodniowy uprawa
Wysiewamy nasiona wczesną wiosną do połowy kwietnia w rozstawie 20-35x5 cm, na głębokość 4-5 cm. Najlepiej plonuje w drugim roku po oborniku. Nie siejemy groszku tam, gdzie wcześniej rosły rośliny strączkowe. Gleba powinna być zasobna, próchnicza, o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym. Do uprawy nadają się gleby gliniasto-piaszczyste, uprawa nie uda się na glebie piaszczystej, bardzo ciężkiej oraz podmokłej. Groch to roślina o niewielkich wymaganiach termicznych, nasiona wykiełkują nawet przy 2°C. Przy nawożeniu ograniczmy ilość azotu.
Groch Łuskowy Sześciotygodniowy zastosowanie
Świeże, zielone, soczyste nasiona nadają się idealnie na letnie sałatki i zupy oraz jako przekąska pomiędzy posiłkami - szczególnie dla dzieci. Gotowany groszek może być spożywany w różnych postaciach - jako zupa, krem, dodatek do mięsa czy sałatek. Groszek możemy mrozić i konserwować. Zielone ziarna szparagówki są bogate w błonnik, który wspomaga procesy trawienne, dlatego każdy, kto zmaga się np. z zaparciami lub zespołem jelita drażliwego, może włączyć fasolkę do diety. Poza tym wysoka zawartość manganu pomaga organizmowi skutecznie wchłaniać składniki odżywcze z pokarmu, takie jak witaminy z grupy B i E oraz magnez. Ponadto szparagówka zawiera witaminę C i beta-karoten, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Niestety fasolka powoduje wzdęcia, dlatego ludzie otyli i cierpiący na schorzenia układu pokarmowego nie powinni jej spożywać zbyt często.

Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!






Dlaczego warto nam zaufać?


23,99 zł

17,99 zł

11,99 zł

9,90 zł