Cebula Rawska (Allium cepa) nasiona 5g
To plenna, średnio wczesna odmiana tworząca wyrównane, kuliste cebule. Miąższ łagodny w smaku. Łuska słomkowożółta, dobrze przylegająca. Odmiana przydatna do bezpośredniego spożycia i przechowywania. Wysiew od końca marca do końca kwietnia w rzędach co 20-30cm. Głębokość siewu 1-2cm. Wymaga gleby żyznej, zasobnej w składniki pokarmowe, dobrze uprawionej.
Dlaczego warto jeść cebulę?
Lecznicze właściwości cebuli w ludowej medycynie były wykorzystywane już przed tysiącami lat. I nie ma wątpliwości, że należy jej się przynajmniej jeden pomnik wystawiony przez wdzięczność ludzkość za wszystkie jej dobroczynne właściwości
Pozytywne działanie cebuli na ludzki organizm, kilka przykładów:
- ponieważ jest bogata w siarkę, zwiększa odporność organizmu na choroby,
- usuwa nadmiar wody z organizmu; zaleca się ją więc osobom cierpiącym na reumatyzm i artretyzm (zapalenie stawów), choroby, którym towarzyszy opuchlizna, przy zaburzeniach w oddawaniu moczu, albuminurii (obecność białka w moczu), uremii (zwiększona zawartość mocznika we krwi),
- zmniejszaj zawartość cukru we krwi a więc polecany cukrzykom,
- wzmacnia organizm, w tym serce (zwłaszcza sok),
- niszczący robaki, zwłaszcza owsiki,
- pozytywne na zapalenia skóry, pomagający w leczeniu ran i czyszczący je,
- uśmierza pieczenie po ukąszeniu owadów, takich jak: komar, pszczoła, osa,
Dodatkowo cenną informacją jest fakt, że nie jest łatwo pozbawić cebulę właściwości zdrowotnych podczas obróbki czyli w trakcie pichcenia obiadków. Cebula prawie w żadnej postaci nie traci wartości leczniczych, z wyjątkiem jednej tylko - smażenia na smalcu bez pokrywki. Zarówno smażona na oleju, pod pokrywką, czy doprawiona i uduszona na złoty kolor - nadal jest lekarstwem. Cebula ugotowana w zupie również jest pełna zdrowotnych właściwości. Dlatego po ugotowaniu potrawy nie trzeba wyrzucać cebuli, ale ją zjeść. Nie ma to jednak jak cebula surowa (jako sok z cebuli lub poszatkowana i dodana do jakiejś sałatki czy surówki).