Oberżyna Bakłażan Tsakoniki (Solanum melongena) nasiona 0,5g
Bakłażan to pękate wydłużone warzywo o połyskliwym, ciemnofioletowym odcieniu. W białawym miąższu znajdują się małe, jasne, jadalne pestki. Dojrzałe owoce uginają się pod lekkim naciskiem palca, nie powinny mieć brązowych przebarwień. Po przekrojeniu pestki powinny mieć białą barwę i być miękkie.
Bakłażan Tsakoniki oryginalna odmiana oberżyny o maczugowatych, białych owocach z fioletowymi smugami. Biały, delikatny w smaku miąższ owoców jest bogatym źródłem błonnika oraz potasu, wapnia i magnezu. Owoce zbiera się niedojrzałe (są smaczniejsze) i spożywa panierowane, faszerowane-zapiekane w piekarniku lub na grillu z dodatkiem pomidorów, cebuli, przyprawione ziołami i czosnkiem. Doskonale sprawdzają się także jako główny składnik lub dodatek do zup.
W Europie bakłażan pojawił się za pośrednictwem Maurów, który wędrowali z Indii – ojczyzny bakłażanów. W Polsce oberżyny znane są od XVI w., ale uprawiane były jako roślina ozdobna. Ich właściwości smakowe i odżywcze doceniono dopiero w XIX wieku. Uprawę bakłażanów w Europie spopularyzowali Włosi, promując warzywo jako ekskluzywny smakołyk.
W Europie pojawił się za pośrednictwem Maurów, który wędrowali z Indii – ojczyzny bakłażanów. W Polsce oberżyny znane są od XVI w., ale uprawiane były jako roślina ozdobna. Ich właściwości smakowe i odżywcze doceniono dopiero w XIX wieku. Uprawę bakłażanów w Europie spopularyzowali Włosi, promując warzywo jako ekskluzywny smakołyk.
Oberżyna Bakłażan uprawa
Rośliny najlepiej uprawiać pod folią, gdyż w odkrytym gruncie tworzą owoce tylko w latach ciepłych, w miejscach nasłonecznionych i osłoniętych. Nasiona wysiewać na palety lub do doniczek w pierwszej połowie marca. W fazie jednej pary liści, siewki pikować do doniczek lub na palety o średnicy otworów 6-8 cm. Wysadzać na miejsce stałe w końcu maja w rozstawie 50-60x50 cm. Oberżyna wymaga gleby żyznej i zasobnej w wodę.
Oberżyna Bakłażan zastosowanie
Owoce oberżyny spożywa się gotowane, smażone, nadziewane, można je również dodawać do potraw typu curry, możemy przyrządzać również mnóstwo smacznych potraw np. kotlety, musakę, faszerowane bakłażany, frytki, oberżyn a'la kawior, do zapiekanek. Po obraniu oberżyna dobrze jest posypać go solą lub skropić sokiem z cytryny, a następnie opłukać - pozbawia się go wtedy gorzkiego smaku i soku