Ogórek Anulka Gruntowy Korniszonowy (Cucumis sativus) nasiona XXL 500g
Ogórek Anulka to odmiana średnio wczesna. W wysokim stopniu odporna jest na mączniaka rzekomego i wirusa mozaiki ogórka, parcha dyniowatych, dlatego nie wymaga intensywnej ochrony chemicznej, co świetnie sprawdza się w amatorskich uprawach- możemy wyhodować swoje ekologiczne warzywa. Ogórek Anulka wytwarza krótkie, ale smukłe owoce o skórce barwy jasnozielonej z brodawkami, doskonale nadają się do konserwowania. Małe rozmiary sprawiają, że ogórek Anulka to wspaniała przekąska.
Ogórek Anulka, co można z niego zrobić :
W postaci surowej najczęściej jadamy ogórki na kanapkach z dodatkiem innych świeżych warzyw. Cienkie plasterki z dodatkiem śmietany stanowią wyśmienity dodatek do obiadu- mizerię, a utarte drobno na tarce w towarzystwie czosnku komponują się w aromatyczne tzatziki.
Możemy je kisić i marynować w occie w całości lub w plastrach. A po zalaniu ich wodą z solą otrzymujemy ogórki małosolne. Z kiszonych ogórków powstaje nasza tradycyjna zupa ogórkowa. Ogórki bardzo szeroko wykorzystuje się w kosmetyce, nie tylko domowej w postaci maseczek czy okładów, ale także dodawany jest do kremów. Plasterki świeżego ogórka łagodzą podrażenienia a nawet lekkie oparzenia. Ogórki mają właściwości odkwaszające organizm. A najwięcej składników mineralnych ma skórka. Dlatego te wyhodowane we własnym ogródku może spokojnie spożywać ze skórą, wtedy "wiemy co jemy".
Dobre warunki dla nasion ogórka Anulka :
Ogórka Anulka siejemy w maju, najlepiej w rzędy co 80-100 cm. Nasiona umieszczamy w rzędach pojedynczo lub gniazdowo po 2-3 nasiona co 15 cm. Wschody następują po ok. tygodniu/dwóch. Można przyspieszyć wzrost roślin okrywając je włókniną. Ogórki lubią glebę silnie nawożoną, zasobną w wodę i przepuszczalną. Stanowisko i podłoże muszą być ciepłe. Ogórki lubią nawożenie - bardzo ważne jest aby zasilać rośliny co ok. 2 tygodnie. Najlepsze są nawozy bogate w potas, płynne nawozy organiczne (np. Bio Złoto, Biohumus). Ważne jest też podlewanie, szczególnie w okresie kwitnienia i wzrostu owoców.