Szklana kiełkownica do domowej hodowli kiełków - naczynie 0,5l z podstawką
W kiełkach nasion zawarta jest cała paleta składników odżywczych, korzystnych dla zdrowia i witalnego organizmu: witaminy, mikroelementy, enzymy i inne. Najszybszym sposobem wysiewu kiełków z nasion jest użycie do tego celu naczynia jakim jest kiełkownica, ale niewiele większym nakładem pracy można je również pozyskać innymi sposobami, np. na talerzu pokrytym bibułą.
Charakterystyka produktu szklana kiełkownica słoik:
- Pojemność: 0,5l
- Wysokość: 13,3 cm
- Średnica: 8,8 cm
Kiełkownica doskonale sprawdzi się zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych hodowców kiełków. Warto skomponować własną spersonalizowaną smakowo kolekcję nasion na kiełki, a następnie wyhodować ją w domowych warunkach - różnorodne nasiona na kiełki dostępne są w naszego sklepu. Szeroki wybór gwarantuje dostępność zarówno pojedynczych rodzajów nasion jak i gotowych mieszanek o zróżnicowanych właściwościach zdrowotnych i smakowych.
Jakie właściwości mają kiełki i dlaczego warto je spożywać?
- Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych czy warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Zmiany w kiełkujących nasionach następują szybko, zawartość witamin wzrasta wielokrotnie w ciągu kilku dni. Tak wyhodowane kiełki możemy spożywać w surówkach, sałatkach, na kanapkach. Możemy je mieszać z twarożkami, jajami na twardo, masłem czy majonezem a także dodawać do zup, sosów czy makaronu. Mają wszechstronne zastosowanie w kuchni.
- Kiełki bogate są w ważne dla nas składniki mineralne i witaminy, m.in witaminy A,B,C,E,H. Zapewniają także dużą ilość wapnia, żelaza, magnezu, potasu oraz biotyny, cynku i selenu. Dostarczają także mikroelementów (lit, chrom).
- Mają wiele zalet: - obniżają poziom cholesterolu, - chronią przed anemią, - regenerują i zwiększają odporność, - działają korzystnie na włosy, - odchudzają i odmładzają - to tylko część ich pozytywnych właściwości.
Jak wyhodować kiełki w kiełkownicy?
Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypukłe nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnienie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciągu kilku następnych dni. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoikiem gazą, obwiązać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.