Nasiona na Kiełki - Mieszanka pikantna duże opakowanie 250g
Wielowiekowa tradycja uprawy i spożywania kiełków potwierdza, że stare sprawdzone sposoby są najlepsze. Na początku - głównie w Chinach- polecano je w celach medycznych, aby przeciwdziałać wielu chorobom. Z czasem uznano je za jeden ze składników codziennej diety, np. Aztecy wypiekali z nich chleb. Z mądrości starożytnych Chińczyków korzystał w XVIII w. James Cook, słynny angielski podróżnik i odkrywca nowych lądów. Nie wiedziano jeszcze nic o witaminie C, lecz na jego żaglowcach świeżo skiełkowane ziarno jęczmienia chroniło marynarzy przed groźnym szkorbutem. Dziś jedzenie kiełków nie traci na popularności. Kiełki to wartościowe uzupełnienie diety, dające ochronę przed chorobami cywilizacyjnymi. Mieszanka zawierająca nasiona warzyw i ziół, których kiełki mają ostry smak czyli: Kozieradki, rzodkwi i rzodkiewki z dodatkiem łagodnych w smaku nasion lucerny i fasoli Mung. Kiełki te poza walorami smakowymi charakteryzują się wysoką zawartością składników wzmacniających organizm, witamin i soli mineralnych. Potrzebujemy ich szczególnie zimą kiedy brakuje słońca i odporności. Zatem posypujmy kiełkami każdą potrawę - to prawdziwa bomba witamin.
Kiełki - zdrowe, czy nie zdrowe?
- Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych czy warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Zmiany w kiełkujących nasionach następują szybko, zawartość witamin wzrasta wielokrotnie w ciągu kilku dni. Tak wyhodowane kiełki możemy spożywać w surówkach, sałatkach, na kanapkach. Możemy je mieszać z twarożkami, jajami na twardo, masłem czy majonezem a także dodawać do zup, sosów czy makaronu. Mają wszechstronne zastosowanie w kuchni.
- Kiełki bogate są w ważne dla nas składniki mineralne i witaminy, m.in witaminy A,B,C,E,H. Zapewniają także dużą ilość wapnia, żelaza, magnezu, potasu oraz biotyny, cynku i selenu. Dostarczają także mikroelementów (lit, chrom).
- Mają wiele zalet: - obniżają poziom cholesterolu, - chronią przed anemią, - regenerują i zwiększają odporność, - działają korzystnie na włosy, - odchudzają i odmładzają - to tylko część ich pozytywnych właściwości.
Domowe sadzenie kiełków z mieszanki pikantnej:
Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypukłe nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnienie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciągu kilku następnych dni. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoikiem gazą, obwiązać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.