Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona na kiełki
SKU: 3830
Orientacyjny czas wysyłki: Od 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 16.90 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Nasiona na Kiełki - Mieszanka pikantna duże opakowanie 250g

Wielowiekowa tradycja uprawy i spożywania kiełków potwierdza, że stare sprawdzone sposoby są najlepsze. Na początku - głównie w Chinach-  polecano je w celach medycznych, aby przeciwdziałać wielu chorobom. Z czasem uznano je za jeden ze składników codziennej diety, np. Aztecy wypiekali z nich chleb. Z mądrości starożytnych Chińczyków korzystał w XVIII w. James Cook, słynny angielski podróżnik i odkrywca nowych lądów. Nie wiedziano jeszcze nic o witaminie C, lecz na jego żaglowcach świeżo skiełkowane ziarno jęczmienia chroniło marynarzy przed groźnym szkorbutem.

Dziś jedzenie kiełków nie traci na popularności. Kiełki to wartościowe uzupełnienie diety, dające ochronę przed chorobami cywilizacyjnymi.

Mieszanka zawierająca nasiona warzyw i ziół, których kiełki mają ostry smak czyli: Kozieradki, rzodkwi i rzodkiewki z dodatkiem łagodnych w smaku nasion lucerny i fasoli Mung.

Kiełki te poza walorami smakowymi charakteryzują się wysoką zawartością składników wzmacniających organizm, witamin i soli mineralnych. Potrzebujemy ich szczególnie zimą kiedy brakuje słońca i odporności. Zatem posypujmy kiełkami każdą potrawę - to prawdziwa bomba witamin.


Co dają nam kiełki i dlaczego warto je jeść ?



   * Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych czy warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Zmiany w kiełkujących nasionach następują szybko, zawartośc witamin wzrasta wielokrotnie w ciągu kilku dni. Tak wyhodowane kiełki możemy spożywać w surówkach, sałatkach, na kanapkach. Możemy je mieszać z twarożkami, jajami na twardo, masłem czy majonezem a także dodawać do zup, sosów czy makaronu. Mają wszechstronne zastosowanie w kuchni.

  * Kiełki są niezwykle bogate w ważne dla każdego składniki mineralne i witaminy, m.in witaminy A,B,C,E,H. Dostarczają nam także dużą ilość wapnia, żelaza, magnezu, potasu oraz biotyny, cynku i selenu. Kiełki są nieocenionym źrółęm mikroelementów takich jak lit czy chrom.

   * Lista zalet spożywania kiełków jest długa: Kiełki - obniżają poziom cholesterolu, - chronią przed anemią, - regenerują i zwiększają odpornośc, - działają korzystnie na włosy, - odchudzają i odmładzają - to tlko część ich pozytywnych właściwości.


Uprawa nasiona na kiełki:

Uprawa kiełków jest bardzo prosta - każdy może to zrobić. Produkcję kiełków najlepiej rozpocząć z użuciem kiełkownicy. Nasiona trzeba namoczyć na kilka godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a nastepnie równomiernie rozłożyć na Kiełkownicy. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać so czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoikiem gazą, obwiązać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Kiełki mieszanki pikantnej są gotowe do spożycia już po ok 3/ 4 dniach.

  • Gramatura: 

    250 g

  • Pora siewu: 

    cały rok

  • Pora zbiorów: 

    cały rok

Polecamy